Uuring: süü MH17 allatulistamise eest ulatub Vene juhtkonnani (16)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilled MH17 allakukkumiskohal.
Lilled MH17 allakukkumiskohal. Foto: Reuters/ScanPix

Vastutus Malaisia reisilennuki allatulistamise eest Ida-Ukrainas ulatub Venemaa kõrgeima juhtkonnani, ilmneb kodanikuajakirjanike ühenduse Bellingcat kolmapäeval avaldatud uuringust.

Raporti kohaselt vastutab 53. õhutõrjebrigaadile kuuluva raketiseadeldise viimise eest Ukraina poolele rühm inimesi, kuhu kuuluvad ka Vene president Vladimir Putin ja kaitseminister Sergei Šoigu.

Uurivate kodanikuajakirjanike ühenduse varasem raport oli juba seostanud eelnimetatud õhutõrjebrigaadi raketiseadeldisega, millega lennuk alla tulistati.

Täpsemat informatsiooni käsuliini toimimisest pole võimalik siiski leida.

«Avalike allikate põhjal on raske öelda, kes täpselt ja millisel tasandil on langetanud otsuse raketiseadeldise viimiseks Ukrainasse,» ütles Bellingcati soomlasest liige Veli-Pekka Kivimäki uudisteagentuurile STT.

Kodanikuajakirjanike uuring on edastatud ka intsidenti uurivaile Hollandi ametiisikuile.

Bellingcat teatas juba 2014. aastal, et raketiheitja Buk, millelt tulistati välja lennukit tabanud rakett, asus venemeelsete mässuliste kontrolli all olnud piirkonnas Vene 53. õhutõrjebrigaadi konvoi koosseisus. Brigaadi kodubaas asub Kurskis, kuid see saadeti Ukraina piiri lähedale manöövritele.

Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud Malaysia Airlinesi lennuk lend MH17 kukkus alla Ida-Ukrainas 2014. aasta 17. juulil. Hukkusid kõik lennukis olnud 298 inimest, kellest enamik olid Hollandi kodanikud.

Lennukit tulistati Vene päritolu pind-õhk-tüüpi Buk-raketiga.

Kommentaarid (16)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles