USA: Hiina on saatnud hävitajad vaidlusalusele saarele (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Hiina on viinud hävituslennukid samale vaidlusalusele saarele Lõuna-Hiina meres, kuhu paigutati ka pind-õhk-tüüpi raketid, ütlesid täna Ameerika Ühendriikide ametnikud.

USA luure on tuvastanud Woody Islandil vaidlusaluses Paraceli saarestikus Hiina Shenyang J-11 ning Xian JH-7 sõjalennukid, vahendas anonüümseks jäänud ametnikke uudistekanal Fox News.

USA sõjaväe andmeil on Hiina sõjalennukid saarel ka varem viibinud. Woody Islandil, mida nõudlevad endale ka Taiwan ning Vietnam, on lennujaam alates 1990. aastatest.

Ühendriigid on mures kõrgtehnoloogilise relvastuse paigutamise pärast saarele.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying ei kinnitanud lennukite kohalolu, kuid ei lükanud seda ka ümber, rõhutades, et Hiina võib oma territooriumil teha, mida heaks arvab.

USA välisminister John Kerry võõrustab kolmapäeval Washingtonis oma Hiina ametivenda Wang Yid. Olukord Lõuna-Hiina merel on pingestunud seoses Hiina ulatusliku maahõivetegevusega, mille käigus on Peking ehitanud vaidlusalustesse vetesse tehissaari ning asunud neile rajama sõjalist infrastruktuuri.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles