Orpo: Soome idapiiri turvamiseks relvastatud ajateenijaid ei vajata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome siseminister Petteri Orpo.
Soome siseminister Petteri Orpo. Foto: Scanpix/AFP

Soome idapiiri turvamiseks ei lähe vaja relvastatud ajateenijaid, lausus täna siseminister Petteri Orpo.

Päevaleht Helsingin Sanomat kirjutas täna, et valitsuse migratsioonialases töögrupis on hakatud arutama relvastatud ajateenijate ja reservväelaste kasutamist piirivalvurite abistamiseks. Leht tugines väites ametnikust allikale, kelle sõnul oli küsimus alles arutelufaasis.

Siseminister tõrjus väidet jõuliselt. Töögrupis pole räägitud sõnakestki, lausus minister Brüsselis Euroopa Liidu siseministrite kohtumisele saabudes.

Orpo hinnangul tundub päevalehe väide viitavat võimalikele tagavaraplaanidele, mida ametnikud arutavad isekeskis.

Kehtiva seaduse alusel ei saa kaitsevägi osutada rahuajal piirivalvele relvastatud abi ning ajateenijate kasutamiseks tuleb seadust muuta. Samas on ajateenijaid kasutatud näiteks Tornio põgenikekeskuses erinevate ülesannete täitmisel.

Orpo sõnul pole seaduse muutmine praegu kohane ega vajalik.

Arutelude taustaks on mure idapiiri kaudu Soome saabuvate põgenike arvu pärast, ütles Helsingin Sanomat.

«Lahendus tuleb leida Soome ja Venemaa vahelistel kõnelustel. Ajateenijate seal (piiril - toim.) viibimine ei tuleks üldse kasuks,» ütles siseminister.

Samas möönis ta, et kui lumi peaks täielikult sulama kogu idapiiri ulatuses, siis muutub piiri kontrollimine väga keeruliseks.

«Kui midagi niivõrd dramaatilist peaks juhtuma, siis seisab Soome silmitsi väga suurte küsimustega. Sellisel juhul peaksime palju asju ümber mõtlema.»

Kaitseminister Jussi Niinistö sõnas samuti, et kõnealuses töögrupis küsimust arutatud ei ole. Lisaks on ta Orpoga sama meelt, et idapiiri valvamiseks relvastatud ajateenijaid vaja ei lähe.

Orpo on töögrupi eesistuja ning sellesse kuuluvad teiste seas peaminister Juha Sipilä, välisminister Timo Soini ja rahandusminister Alexander Stubb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles