NATO alustas juurdlust Afganistani kliinikurünnaku suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani eriväelased
Afganistani eriväelased Foto: SCANPIX

NATO alustas neljapäeval juurdlust väidetava Afganistani valitsusvägede ja välisriikide sõdurite rünnaku suhtes Rootsi kliinikule, milles hukkus kolm inimest.

NATO pole oma osalust rünnakus kinnitanud ega ümber lükanud, kuid on alustanud eeljuurdlust teadete suhtes, et rünnaku ohvriks langesid tsiviilisikud.

Rünnak leidis aset 18. veebruaril Wardaki provintsis Tangi Saidanis riigi keskosas ning selles osalesid Rootsi heategevusliku organisatsiooni Rootsi Afganistani Komitee (SCA) sõnul Afganistani eriväelased ja välisriikide sõdurid.

ÜRO abimissiooni UNAMA väitel hukati rünnaku käigus kaks patsienti ning 15-aastane poiss. SCA on kutsunud üles sõltumatule juurdlusele ja nõuab selgitusi nii NATO-lt kui Afganistani relvajõududelt.

Päev pärast rünnakut andsid Afganistani võimud vastuolulisi selgitusi toimunu kohta. Väidetavalt oli tegemist operatsiooniga ülestõusnute vastu ning et see ei hõlmanud kõnealust kliinikut.

Rootsi koostööminister Isabella Lövin on rünnakud Rootsi kliinikute vastu Süürias, Jeemenis ja Afganistanis hukka mõistnud.

«Nendel riikidel on kohustus uurida toimepandud kuritegusid, sealjuures ka Wardaki rünnaku juhtumit,» ütles ta avalduses.

NATO 13 000 sõdurit on Afganistanis väljaõppe ja nõuandval eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles