Norra Allahi sõdalased asutasid oma tänavapatrulli vastukaaluks Odini sõdalastele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra Odini sõdalased rääkimas politseiga
Norra Odini sõdalased rääkimas politseiga Foto: SCANPIX

Norra meedia teatel asutasid selle riigi islamistid paremäärmusliku Odini sõdalaste tänavapatrullile vastukaaluks oma tänavapatrulli Jundullaah (Allahi sõdalased), mille taga on salafistlik organisatsioon Profetens Ummah.

Norra islamistid plaanivad võtta oma tähisena kasutusele äärmusrühmituse Islamiriik lipu.

Allahi sõdalased edastasid asutamisteate Norra meediaväljaannetele, lisades juurde fotod, milline hakkab nende vorm välja nägema.

«Vastukaaluks väärusulistele Odini sõdalastele asutame meie, moslemid oma tänavapatrulli, mille eesmärgiks on takistada kahjulikku. Esmalt patrullime vaid Olsos, edaspidi ka mujal Norras,» teatas rühmitus.

Norra meediaallikate teatel hakkavad Allahi sõdalased kandma T-särki, mille rinnal on nende logo ja seljal Islamiriigi lipp.

Allahi sõdalaste teate kohaselt tunnevad Norra moslemid end ebaturvaliselt, kuna paremäärmuslikud Odini sõdalased on tänavad vallutanud.

 Allahi sõdalaste anonüümseks jääda soovinud esindaja teatel on nende eesmärgiks hoida ära moslemite vastu suunatud provokatsioone ja rünnakuid.

«Me ei ole terroristid, vaid tahame muuta keskkonda turvalisemaks. Meie grupeeringu asutamine on viiteks Norra valitsusele, et paremäärmuslikel grupeeringutel ei ole tegutsemise ainuõigus,» nentis allikas.

Norras tegutseva Profetens Ummah nime kandva sunniitliku salafistide organisatsiooni ajutine juht Abu Arijon kinnitas Allahi sõdalaste tänavapatrulli asutamist.

Arijon kinnitas, et esmalt patrullivad nad Oslos, kuid neil on plaanis laieneda pealinnast lõunasse jäävatesse Drammenisse ja Tønsbergi.

Allahi sõdalaste ridadesse kuuluvad mitmed mosleminoored, kes on kaudselt seotud Profetens Ummahiga, kuid ei osale selle grupeeringu tegevuses.

Norra võimud lasid Profetens Ummahi endise juhi Ubaydullah Hussaini arreteerida põhjusel, et ta korraldas Islamiriigi ridadesse värbamist.

Norra meedia teatel jälgib riigi julgeolekupolitsei nii Profetens Ummah kui ka nüüd asutatud Allahi sõdalaste liikmeid.

Norra julgeolekupolitsei ega ka Oslo politsei ei soovinud uue islamistliku grupeeringu loomist kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles