Iraanlased asusid täna endale parlamenti valima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valima tulnud iraanlanna täna hommikul riigi pealinnas Teheranis valimisjaoskonnas.
Valima tulnud iraanlanna täna hommikul riigi pealinnas Teheranis valimisjaoskonnas. Foto: SCANPIX

Iraanis algasid täna hommikul parlamendi- ja ekspertide assamblee valimised.

Valimisjaoskonnad avati Eesti aja järgi kell 6.30 ja suletakse 16.30, kuid vajaduse korral võidakse hääletusaega pikendada.

55 miljonit hääleõiguslikku kodanikku valivad 290 uut parlamendisaadikut ning mõjuvõimsa Ekspertide Assamblee 88 liiget.

Parlamenti püüdleb 4844 inimest ehk 17 inimest ühele kohale, ütles siseminister Abdolreza Fazli kolmapäeval.

Iraani poliitikas domineerivad fraktsioonid, mitte parteid. Tänastel valimistel on paljudes nimekirjades vastamisi konservatiivid ning mõõdukamad reformimeelsed kandidaadid.

Suurima konservatiivide nimekirja eesotsas on endine parlamendispiiker Gholam-Ali Hadad Adel, kelle tütar on abielus ühega riigi kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei poegadest.

Teheranist väljaspool peaksid valimistulemused teatavaks saama 24 tunni jooksul. Pealinnas, kus on elanikke 12 miljonit ja valitakse 30 rahvaesindajat, võtab häälte lugemine aega kuni kolm päeva.

Esmakordselt valitakse üldvalimistega samal päeval ka 88-liikmeline Ekspertide Assamblee ehk vaimulikest koosnev komitee, mis jälgib Khamenei tegevust ning valib talle mantlipärija, kui ta peaks kaheksa-aastase ametiaja jooksul surema. Assambleesse kandideerib 159 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles