Dokument: EL ja USA soovitasid Krimmi invasiooni järel Ukrainal see hüljata (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipuga õigeusklik Krimmis Jevpatorijas Musta mere vetes möödunud kuu algul.
Vene lipuga õigeusklik Krimmis Jevpatorijas Musta mere vetes möödunud kuu algul. Foto: PAVEL REBROV/REUTERS

Ukraina kahe aasta eest toimunud kriisikõnelustelt jõudis sel nädala avalikkuse ette dokument, kus selgub, et Euroopa Liidu ja USA mõjuvõimsad poliitikud soovitasid Kiievil Vene invasioonile Krimmi mitte vastu astuda.

Ukraina parlamendikomitee avaldas kriisikõneluste transkriptsiooni sel nädalal, ning see sisaldab Ukraina riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu 28. veebruaril 2014. toimunud kogunemise ametlikke minuteid, kirjutas portaal EUObserver.

Kohtumine, mida juhtis toonane presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov, kutsuti kokku nädal pärast seda, kui endine president Viktori Janukovõtš kukutati võimult ja üks päev pärast seda, kui Vene eriväelased haarasid Krimmis valitsusehooned enda kätte.

Turtšõnov tahtis Ukrainas välja kuulutada sõjaseisukorda ja vastu võidelda, kuid ministrid ja kõrged ametnikud hoiatasid teda, et riik ei saa sellega üksi hakkama ja läänelt pole samuti abi oodata.

Toonane ja praegune peaminister Arseni Jatsenjuk teatas kohtumisel, tal on kahju, et USA tõmbas tagasi oma kaks Mustal merel asunud sõjalaeva, sest see on kindel viide lääne kavatsustele Krimmi invasiooniga seoses.

Kui Turtšõnov talt küsis, kas NATO kardaks Ukrainat aidata, vastas Jatsenejuk: «Tänastes oludes, muidugi.»

«Ma ei usu, et ükski riik, ka Budapesti memorandumile allakirjutanud, on valmis Ukrainat aitama,» teatas Jatsenuk 1994. aasta leppele viidates, millega Prantsusmaa, Suurbritannia ja USA olid lubanud Ukrainat kaitsta, kui viimane loobub oma tuumaarsenalist.

Jatsenjuki sõnul tahavad lääneriigid Euroopa keskel Venemaaga sõjalist konflikti vältida. «Peame ise hakkama saama,» hindas mees olukorda. Ta lisas, et kui Ukraina kuulutaks välja sõjaseisukorra, siis käsitaks Venemaa seda, nagu kuulutaks Kiiev sõja Moskvale.

«Vene president Vladimir Putin vaid ootab seda, et me talle põhjuse annaks. Mäletate, kuidas [Gruusia president Mihheil] Saakašvili [2008. aastal] neelas sööda alla ja kaotas? Meenutas kohtumisel Jatsenjuk.

Turtšõnovi luureülem Valentõn Nalõvaitšenko kordas peaministri hoiatusi. «Ameeriklased ja sakslased –ja kõik ühehaalselt- paluvad meil mitte mingit tegevust alustada, sest nende luureandmete järgi alustaks Putin siis suuremahulist maavägede invasiooni,» ütles ta.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles