Iraani valimistel juhib mõõdukate ja reformimeelsete leer

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Hassan Rouhani.
Iraani president Hassan Rouhani. Foto: SCANPIX

Iraani parlamendivalimiste esialgsed tulemused näitasid täna, et juhib reformimeelsete ja mõõdukate konservatiivide leer, mille põhjal võib loota president Hassan Rouhani algatusi toetavat parlamenti.

Eilsete valimiste esialgsete tulemuste järgi ei saa ükski kolmest võistlevast poliitilisest rühmitusest 290-kohalises parlamendis enamust. Demokraatlikke muudatusi pooldav reformileer on aga teel suurima esindatuse poole alates 2004. aastast.

Ametlikke tulemusi veel avaldatud ei ole, aga poolametlike uudisteagentuuride Fars ja Mehr andmetel ning Associated Pressi arvestuse järgi on suurimaks kaotajaks vanameelsed.

Rouhanit toetavate reformistide ja mõõdukate edu taga on Iraanile kehtestatud rahvusvaheliste sanktsioonide tühistamine, mille saavutas president eelmisel aastal ajaloolise tuumaleppega.

Foto: POOL/REUTERS

Konservatiivide leer on koondunud Rouhani eelkäija Mahmoud Ahmadinejadi (pildil) ümber, kelle kahe ametiaja jooksul süvenesid pinged USAga ja suruti jõuliselt maha Iraani teisitimõtlejaid.

Reformimeelsete liitlasteks võib pidada mõõdukaid konservatiive, kellest paljud vahetasid poolt Ahmadinejadi ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles