Süüria sõda: vaherahust peetakse esialgu kinni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/AFP

Süürias keskööl kehtima hakanud vaherahust peetakse esialgu kinni, teatasid ööl vastu tänast uudisteagentuurid.

Süüria pealinnas Damaskuses viibivad ajakirjanikud kinnitasid, et tulistamine ja plahvatused vaibusid kolm minutit enne südaööd.

Mujalt riigist saabunud teated mõningate rikkumiste kohta on olnud küllaltki vähetähtsad ja neile pole sõltumatute allikate kinnitust.

«Kuid kõige tähtsam on see, et esialgu pole teatatud ühestki õhurünnakust,» kirjutas uudisteagentuur AP.

ÜRO Süüria erisaadiku Staffan de Mistura hinnangul on sõjast räsitud Süürial ees otsustav päev, sest reede keskööl jõustus Moskva ja Washingtoni kokku lepitud osaline vaherahu, mille tuleviku jaoks on tänane päev ülioluline.

President Bashar al-Assadi režiim ja juhtivad opositsioonirühmitused on öelnud, et järgivad relvarahuplaani, mida varjutavad kahtlused seoses varasemate rahupüüdluste läbikukkumisega.

Lepe, mis ei hõlma Islamiriigi (ISIS) džihadiste ja teisi äärmusrühmitusi, kujutab endast seni jõulisimat diplomaatilist algatust Süüria vägivalla lõpetamiseks.

ÜRO Julgeolekunõukogu toetas eile ühehäälselt USA ja Venemaa esitatud Süüria vaherahu resolutsiooni.

Süüria valitsus ja mõõdukas opositsioon alustavad ühtlasi 7. märtsil rahukõnelustega, kui vaherahu peab ja humanitaarabisaadetised jätkuvad.

Opositsiooni peamine katusorganisatsioon Läbirääkimiste Ülemkomitee (HNC) teatas eile, et relvarahuleppest on järgmise kahe nädala jooksul nõus kinni pidama 97 Süüria mässuliste rühmitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles