Helsingin Sanomat: Eesti HIV-epideemia ohustab turiste (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HI-viirusesse nakatunute protsent on kõrge ka Eesti lõbunaiste hulgas.
HI-viirusesse nakatunute protsent on kõrge ka Eesti lõbunaiste hulgas. Foto: Scanpix/AFP

Soome päevalehe Helsingin Sanomat (HS) tänases Venemaa HIV-epideemiast rääkivas artiklis saab tähelepanu ka Eesti.

Eestis HIV levitavad HI-viirust peamisest 30-40 aastased, kes ise oma nakatumisest teadlikud ei ole, vahendab HS, märkides, et Eesti ei ole suutnud siiani ohjata 2000. aastate esimesel poolel alguse saanud HIV-epideemiat.

HIV kandjate arv on ühe elaniku kohta suurem kui üheski teises Euroopa Liidu riigis, kokku on nakatunuid ligikaudu 10 000.  15-49-aastaste vanusegrupis on nakatunuid üle ühe protsendi.

«Praegu on peamiseks riskirühmaks tavalised heteroseksuaalsed paarid, kes ei teadvusta nakatuseohtu,» ütleb HSile antud intervjuus Tervise Arengu instituudi (TAI) vanemteadur Kristi Rüütel.

Viimase kümne aasta jooksul on uusi nakatumisi suurusjärgus 300 aastas.

TAI ekspertide sõnul levitavad Eestis HIVi viirust 30-40-aastased heteropaarid, kes seda ise ei teadvusta. Antud põlvkonna seksuaalkäitumine on teistega võrreldes vähemarvestavam, sest nõukogude ajal polnud koolides seksuaalkasvatust.

Eesti on alustamas HIV testimist ka perearstide juures, mis aitab kaasa teadlikkuse kasvule, et nakatumisoht pole vaid süstivate narkomaanide pärusmaa.

«Narkomaanid ise on oma võimalikust nakatumisest hästi informeeritud,» lisas Rüütel.

Süstivate narkomaanide hulgas on Eestis HIV 50-70 protsendil. Paljudel on samaaegselt ka C-hepatiit. Eri hinnangute kohaselt on süstivaid narkomaane Eestis ligikaudu 10 000. Prostituutide seas on HIV umbes 6-7 protsendil.

«Riskirühma kuuluvad kõik juhuvahekordi harrastavad inimesed,» sõnab Rüütel.

Positiivse arenguna toob Rüütel välja asjaolu, et noorte seas viirus enam ei levi.

«Oleme õnneks läbinud 2000. aastate alguse katastroofilise faasi, kus viirus levis alla 24-aastaste ehk põhimõtteliselt veel lapseohtu inimeste seas,» ütleb Rüütel.

Viirus on kanda kinnitanud peamiselt Tallinna ja Kirde-Eesti vähekindlustatud venekeelse elanikkonna  seas.

Epideemia puhkes Eestis 2000. aastate alguses samaaegselt Balti riikides ja Ukrainas, kuid siinne viiruse tüüp mujal ei levi.  

Suutmatuses viiruse levikut ennetada, näeb Rüütel peasüüdlasena poliitilise tahte puudumist. 

Briti, Ameerika ja Soome saatkonnad saatsid veebruaris Riigikogu põhiseaduskomisjonile erakorralise avalduse, milles nõutakse Eestilt tõhusamate meetmete kasutusele võttu, et HIV edasist levikut vältida.

Eesti HIV olukord on oht ka turistidele, öeldi avalduses.

Täismahus artiklit saab soomekeelsena lugeda Helsingin Sanomat kodulehel.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles