EL taunis pisargaasi vahejuhtumit Kosovo parlamendis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kosovos puhkenud vägivallaaktid, kus opositsiooniparteide liikmed otsustasid hakata laskma parlamendihoones pisargaasi vältimaks uue presidendi valimist, on Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Federica Mogherini sõnul väga murettekitav.

Eile seoses uue riigipea valimistega puhkenud meeleavaldused leidsid aset nii parlamendis kui ka Kosovo pealinna Pristina tänavatel.

Kosovo parlamendi opositsiooni vihastas välja valitsuse otsuse sõlmida Serbiaga kokkulepe, mis  annab Kosovo serblastest vähemusele rohkem mõjuvõimu, kartes, et see lubab taas Belgradil Kosovo küsimustesse sekkuda.

Hoolimata laiaulatuslikest protestiaktsioonidest sai uus president ametisse, kelleks valiti Hashim Thaci.

Kriitikute sõnul pole 1998.-1999. aastal Serbia-vastast võitlust juhtinud Thaçi isik, kes suudaks rahvast ühendada, see aga on Kosovo põhiseaduse järgi üheks riigipea määramise kriteeriumiks.

«Stseenid parlamendis, mille tunnistajaks me eile olime, on sellises olukorras äärmiselt murettekitavad,» ütles ELi välispoliitikajuhi Federica Mogherini büroo avalduses, kus märgiti ära saadikutekojas valitsenud pinev ja vaenulik õhkkond.

Avalduses rõhutati, et vägivallaaktid ei ole vastuvõetavad ühelgi kujul ega kellegi poolt. «Me ootame Kosovo poliitilistelt liidritelt vastutustundlikku käitumist ja kollektiivsete pingete leevendamist.»

Aastatel 2008-2014 peaministriametit pidanud Thaçi poolt hääletas kolmandas ja ühtlasi viimases valimisvooruses 120 saadikust 71. Vaja oli vähemalt 61 poolthäält.

Mõned opositsiooniliikmed olid selleks ajaks jõuga saalist välja toimetatud ega saanud hääletusest osa võtta, teised keeldusid hääletamast.

Parlamendihoone ees tänaval avaldas meelt 1000 Thaçi vastast. Mõned pildusid süütepudeleid ja politsei võttis nende taltsutamiseks kasutusele pisargaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles