Hoolimata relvarahust ründasid ISISe võitlejad Põhja-Süüria piirilinna (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe võitlejad ründasid täna Süüria kurdide kontrolli all olevat Tal Abyadi (pildil) Raqqa provintsis ja ka naabruses paiknevat Suluki linna.
ISISe võitlejad ründasid täna Süüria kurdide kontrolli all olevat Tal Abyadi (pildil) Raqqa provintsis ja ka naabruses paiknevat Suluki linna. Foto: SCANPIX/REUTERS

Äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) võitlejad jooksid täna tormi Põhja-Süüria piirilinnale, mille kurdi võitlejad olid mõne kuu eest vallutanud, ütles Süüria kurdide rühmituse esindaja.

Süüria Demokraatlike Jõudude pressiesindaja Talal Sillo sõnul ründasid ISISe džihadistid Tal Abyadi linna. Lahingud algasid eile kesköö paiku ja kestavad veel. Juulist alates oli linn kurdide käes.

Ka Suurbritannias baseeruv vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus kinnitas, et Tal Abyadis käivad lahingud.

ISISega seotud uudisteagentuur Aamaq ütles, et džihadistid tegid äkkrünnakuid mitmes Raqqa provintsi piirkonnas.

Varemalt sai täna Süüria keskosas valitsusele alluvas Salamiyeh' linnas autopommiplahvatuses surma kaks ja viga neli inimest, kuid üldiselt peetakse keskööl alanud relvarahust kinni, ütlesid riiklik uudisteagentuur ja opositsiooniaktivistid.

Lõhkeainelastis autoga tehtud enesetapurünnaku eest ei ole seni keegi vastutust võtnud.

USA ja Venemaa vahendusel saavutatud relvarahu ei hõlma äärmusrühmitust Islamiriik ega Al-Qaeda Süüria haru Al-Nusra Rinnet. Vaherahust on lubanud kinni pidada Süüria valitsus ja 97 rühmitust.

Süüria riigitelevisiooni teatel kärgatas plahvatus Salamiyeh' servas sõjaväe kontrollpunkti lähedal. Tegemist on piirkonnaga, kus elavad peamiselt šiiidid.

Suurbritannias baseeruva vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskesus sõnul oli plahvatus ISISe kätetöö ja mõlemad ohvrid olid sõdurid. Keskus lisas, et Süüria sõjalennukid ründasid arvatavaid ISISe positsioone linna ümbruses.

Venemaa ja USA rajasid Süüria lepituskeskused

Venemaa ja USA on rajanud Süüriasse ühised lepituskeskused, ütles Vene relvajõudude kindralstaabi esindaja kindralpolkovnik Sergei Rudskoi täna Moskvas ajakirjanikele.

«Hmeimimi õhujõudude baasi on loodud keskus konfliktipoolte lepitamiseks, mida juhib kindralpolkovnik Kuralenko. Meie USA partnerid on hakanud rajama samasugust keskust Omaani,» ütles Rudskoi.

Hmeimimi ja Omaani keskuse omavaheliseks suhtlemiseks, aga ka Moskva, Washingtoni ja Genfi suhtluseks on loodud otseliin, lisas ta.

Olukorda Süürias kontrollivad praegu kaitseministeeriumi ametnikud Moskvas ja Genfis, ütles kindral.

Vene sõjavägi kinnitab Süüria pommirünnakute peatamist

Vene õhujõud peatasid pommirünnakud Süürias, nagu näeb ette südaööl kehtima hakanud relvarahukokkulepe, kinnitas täna relvajõudude kindralstaap.

«Vene õhujõud lõpetasid täielikult pommitamise rohelises tsoonis, see tähendab nendes piirkondades ja nende relvarühmituste vastu, mis saatsid meile vaherahutaotluse,» ütles kindral Sergei Rudskoi ajakirjanikele.

Vene kaitseministeerium ütles, et Süürias paiknevad sõjalennukid laupäeval välja ei lenda. Ministeerium rõhutas, et relvarahust peetakse kinni, kuid jätkub võitlus rühmituste vastu, mille ÜRO on kuulutanud terroristlikeks.

Sõjategevus on peatunud 34 Süüria piirkonnas, ütles Vene kaitseministeerium. Relvarühmitustega peetakse läbirääkimisi vaenutegevuse lõpetamiseks veel 47 piirkonnas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles