Londoni kesklinnas avaldasid tuhanded meelt tuumarelvade vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni kesklinnas avaldasid tuhanded meelt tuumarelvade vastu.
Londoni kesklinnas avaldasid tuhanded meelt tuumarelvade vastu. Foto: Anthony Devlin/AP

Tuhanded inimesed marssisid laupäeval läbi Londoni, et avaldada meelt Briti tuumarelvasüsteemi Trident uuendamise vastu.

Plakateid ja loosungeid kandvad meeleavaldajad demonstreerisid oma vastuseisu sellele kavale enne valitsuse lõplikku otsust, kas vahetada välja seda tuumarelva kandvad praeguse põlvkonna allveelaevad.

Briti kaitseministeeriumi sõnul läheb allveelaevade hankimine 20-aastase programmi raames maksma 31 miljardit naela (39 miljardit eurot), lisaks veel 10 miljardit naela ootamatute kulude katteks.

Kava pooldajate hinnangul on Trident riigi julgeoleku seisukohast otsustava tähtsusega, kuid leiboristide pikaajaline toetus on praeguseks sattunud kahtluse alla, sest nende patsifistist juht Jeremy Corbyn on seesuguste relvade vastu.

Šoti Rahvuspartei liider Nicola Sturgeon aga deklareeris kohaletulnud protestijatele, et Trident on nii ebamoraalne kui ka ebapraktiline.

Suurbritannial on praegu neli vananevat tuumaallveelaeva, mis on suutelised kandma tuumalõhkepeadega ballistilisi rakette Trident. Üks neist patrullib 24/7 maailmameredes.

Valitsus tahab praegused Vanguard-klassi allveelaevad asendada nn Successor-klassi laevadega, millest esimene võetaks teenistusse 2030. aastate algul.

Briti tuumaallveelaevade baas asub Šotimaal Glasgowst idas Faslane'is.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles