ÜRO plaanib laiendada Süüria humanitaarabi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria poisid oma hävitatud kodumaja ees Homsi linnas.
Süüria poisid oma hävitatud kodumaja ees Homsi linnas. Foto: Scanpix/AP

ÜRO loodab lähiajal hädaabi toimetada 150 000 süürlasele, kes viibivad ümberpiiratud aladel, teatas eile maailmaorganisatsiooni Damaskuses viibiv humanitaarabikoordinaator Yacoub El Hillo.

Hillo sõnul loodetakse abi kohale toimetada järgneva viie ööpäeva jooksul.

Aasta esimeste kuude jooksul on kavas abi toimetada kokku umbes 1,7 miljonile abivajajale.

Süüria vaherahu pidas üldjoontes ka teisel päeval. «Meil on rikkumisi siin ja seal, kuid üldiselt võib öelda, et olukord on palju parem, kui varasemalt,» möönis Süüria opositsiooni peamise katusorganisatsioon Läbirääkimiste Ülemkomitee (HNC) esindaja.

USA ametnikud kutsusid eile pärast mitmeid teateid leppe rikkumistest kõiki osapooli üles andma vaherahule võimaluse töötamiseks.

«Tagasilöögid on vältimatud,» ütles kõrge USA valitsusametnik.

«Me ei oota vägivalla viivitamatut peatumist isegi parimates tingimustes. Oleme kindlad, et sõjategevus jätkub, osaliselt selliste rühmituste nagu Al-Nusra Rinne ja Islamiriik (IS) pärast,» lausus USA ametnik.

Vene sõjavägi teatas eile, et nende andmeil rikuti relvarahu viimase ööpäevaga üheksal korral. Rikkumisi sooritasid Türgi sõjajõud, terrorirühmitused ja mõõduka opositsiooni esindajad, lisas Moskva.

«Vaikus on midagi imelikku. Oleme harjunud ärkama ja magama jääma rünnakute ja plahvatuste kõla saatel,» ütles Aleppos elav Abu Omar.

President Bashar al-Assadi režiim ja juhtivad opositsioonirühmitused on öelnud, et järgivad relvarahuplaani, mida varjutavad kahtlused seoses varasemate rahupüüdluste läbikukkumisega.

ÜRO Julgeolekunõukogu toetas reedel ühehäälselt USA ja Venemaa esitatud Süüria vaherahu resolutsiooni. Rahvusvaheline töörühm, mille ülesandeks on vaherahu monitoorida, on hinnanud seda praeguse seisuga õnnestunuks.

Süüria relvakonfliktis on hukkunud umbes 270 000 inimest ja üle poole riigi elanikkonnast on pidanud oma kodud maha jätma.

Laupäeval teatas Damaskus rünnakutest pealinnale ning mässulised süüdistasid režiimivägesid samuti rikkumistes.

«ÜRO, USA ja Venemaa on hinnanud esimesi tunde alates konflikti peatumisest edukaks,» sõnas Lääne diplomaat pärast Süüria toetusgrupi kohtumist Genfis.

Vene välisminister Sergei Lavrov ja tema USA ametivend John Kerry tervitasid vaherahu Süürias, teatas laupäeval Venemaa välisministeerium. Telefonivestluses tervitasid nad vaherahu jõustumist Süürias, seisis ministeeriumi avalduses. "Nad arutasid ühtlasi väljavaateid taastada läbirääkimisprotsess rahvusvahelise Süüria toetusrühma raamistikus,» lisati selles.

ÜRO erisaadiku Staffan de Mistura sõnul jätkuvad rahukõnelused 7. märtsil, kui vaherahu peab ning humanitaarabi jõuab abivajajateni, mis oli rahukõneluste üheks tähtsamaks punktiks.

Moskva on lubanud Süürias jätkata õhurünnakutega rahuleppest väljajäetud terrorirühmituste vastu, kuid ei korraldanud võimalike "vigade» vältimiseks laupäeval õhulööke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles