Pakistan poos üles usufanaatiku (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mumtaz Qadri.
Mumtaz Qadri. Foto: AP/Scanpix

Pakistani võimud hukkasid poomise läbi endise ihukaitsja Mumtaz Qadri, kes tappis viie aasta eest rangetele islamiseadustele vastuseisu avaldanud riigiametniku.

Qadri mõrvas Punjaba kubernerist poliitiku Salman Taseeri – keda ta pidi turvama – 2011 jaanuaris. Poliitiku ihukaitsjaks määratud Qadri tulistas kuberneri surnuks päise päeva ajal ühel Islamabadi turul. Ta väitis, et see oli tema pühaks kohuseks: tappa Tasseer, kes ei hoidnud tagasi oma kriitikat karmide blasfeemiaseaduste suhtes ning pooldas liberaalseid reforme.

Mõrv šokeeris riiki, ent mitmed äärmusislamistlikud rühmitised ja aktivistid nägid Qadrit hoopis kui kangelast. Ka nüüd, kui uudised poomisest tulid avalikkuse ette, tulid tänavatele meeleavaldajad.

Mingisugust kahjutunnet ei avaldanud Qadri kunagi. Lisaks äärmuslastele toetas meest ka tema perekond. «Me ei kahetse midagi,»  rääkis AFP-le Qadri vend Malik Abid. «Hakkasime nutma, kuid ta embas meid ja ütles: Jumal on vägev!»

Qadri poodi üles Eesti aja järgi täna öösel kell pool kaks. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles