USA: küberrünnakud võivad lihtsustada ISi pealtkuulamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis väidetavalt ISISe meediakanali poolt toodetud videost.
Kuvatõmmis väidetavalt ISISe meediakanali poolt toodetud videost. Foto: SCANPIX

USA küberrünnakud võivad segada äärmusrühmituse Islamiriik (IS) suhtluskanaleid ja üle koormata nende võrke viisil, mis sunnib neid kasutama vanemaid tehnoloogiaid, mille pealtkuulamine on USA jaoks kergem, ütles kaitseminister Ashton Carter.

Carter ja staabiülemate ühendkomitee esimees kindral Joseph Dunford andsid esmaspäeval põgusa ülevaate viisidest, kuidas Pentagon kasutab uut ja agressiivsemat küberkampaaniat võitluses ISi vastu Süürias ja Iraagis.

USA-juhitud koalitsioon üritab segada ISi käsuahelat, mis põhjustaks nende seas usalduse kaotuse omaenda võrgustikesse, ütles kaitseminister. Taktika eesmärgiks on koormata üle nende võrgustikud, et nad ei saaks tegutseda ning segada nende võimekust edastada käske ja kontrollida oma vägesid, elanikkonda ja majandust, lisas ta.

«Üritades segada ISILi kommunikatsioonivõrku küber- ja muude vahenditega, juhtub mõnikord, et sunnime neid kasutama teisi suhtlusmeetodeid,» lausus Carter Pentagonis. «Vahetevahel on need teised suhtlusmeetodid meie jaoks kergemini pealtkuulatavad.»

USA ametnikud ütlesid möödunud nädalal Associated Pressile, et USA sõjavägi tugevdas ISi vastaseid küberrünnakuid. Muu hulgas üritatakse tõkestada rühmituse võimekust kasutada internetti omavaheliseks suhtluseks, propaganda levitamiseks ja uute võitlejate värbamiseks. Taolised püüdlused võivad tekitada olukorra, kus ISi võitlejad peavad hakkama kasutama mobiiltelefone.

Arvutipõhiste rünnakute kasutamine pommitamise ja muude sõjategevuste kõrval lubab Ühendriikidel ISi isoleerida nii füüsiliselt kui ka virtuaalselt ning piirab selle võimekust juhtida oma võitlejate tegevust, lausus Dunford.

Taolist koordineeritud ofensiivi kasutatakse ka Mosuli tagasivallutamise ajal, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles