Migrantide hädaorg Kreeka-Makedoonia piiril: telgid mudamülkas ja lõputu ootus (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandilaager täna hommikul Kreekas Idomenis.
Migrandilaager täna hommikul Kreekas Idomenis. Foto: SCANPIX

Kaubiku tagumised uksed on avatud ja sealt loobitakse välja toitu. Meeleheitel ja külmunud inimesed trügivad ja nügivad, et toidupakkideni jõuda. Selja taga on pikk öö Kreeka-Makedoonia piiril, mis on kõigil ootajail kondid kangeks võtnud.

Kõle aovalgus paljastab mudased väljad ning öistest vihmavoogudest läbivettinud telgiriismed ja lapsed, keda köhivad külmetunult.  

«Me oleme siin juba kuus päeva oodanud, sõnab 32-aastane Bagdadist pärit iraaklanna uudisteagentuuri AFP reporterile. Samaaegselt tormlevad inimesed kaubiku uste ees ning konservi- ja piimavarud kaovad sealt minutitega.

Lapsed täna Idomenis. Fotod: Scanpix
Lapsed täna Idomenis. Fotod: Scanpix Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

«Toitu ei jätku piisavalt, kõik valetavad meile ja hakkame juba meelt heitma, lisab Farah. Tema on üks ligi 7000 inimesest, kes on tänast päeva alustanud, pea kohal märg present ja selja all niiske nisupõld.

«Toitu ei jätku piisavalt, kõik valetavad meile ja hakkame juba meelt heitma, lisab Farah. Tema on üks ligi 7000 inimesest, kes on tänast päeva alustanud, pea kohal märg present ja selja all niiske nisupõld.

27-aastane süüria arvutitehnik Fayez nõustub naisega. «Ootame kolm tundi, siis aga selgub, et toitu ei jätkugi,» jutustab noor mees. «Ma olen siin olnud neli päeva, tahaks edasi Rootsi minna, kuid meil on raha otsa saamas,» räägib ta.

Vastikud ilmaolud on reisijate tervisele oma templi vajutanud: paljud lapsed köhivad kuuldavalt, ka kostub nende tihkumist.

Süüriast pärit viie lapse ema Zineb Hosseini teatas AFP-le, et tema pere lõdiseb külmast. «Ja nüüd saab jälle ootama hakata,» lisab ta.

Austria ja Balkanimaad on tugevalt vähendanud riiki lubatavat migrantide hulka ning pagulaskriisi lahendamises üksijäetust tunnetav Kreeka on juba hoiatanud, et kui asjad nii jätkuvalt, on riigis järgmisel kuul lõksus kuni 70 000 inimest.

Kreeka riiklik uudisteagentuur ANA teatas, et võimude hinnangul on piiriala poole praegu teel veel 6000 inimest, kes on juba Türgist meretsi Kreeka saartele saabunud.

Migrandid täna Idomeni poole teel.
Migrandid täna Idomeni poole teel. Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP

Eile üritasid Kreeka-Makedoonia piirile lõksu jäänud migrandid okastraataiast läbi murda, Makedoonia politsei vastas sellele katsele aga pisargaasiga. Puhkenud kaose järel vajas 30 inimest arstiabi, lisaks toimetati haiglasse üks Makedoonia politseinik.

Migrant Kreeka-Makedoonia piiril okastraataiast kinni hoidmas.
Migrant Kreeka-Makedoonia piiril okastraataiast kinni hoidmas. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International andis Idomenis toimunule karmi hinnangu, teatades, et see on häbiväärse piirisulgemistulva tulemus.

Nimelt teatas Austria, et kärbib võimalikke asüülitaotluspalveid päevas 80-le ja lubab päeva riigist läbi 3200 migranti. Nädal hiljem teatasid Serbia, Horvaatia, Makedoonia ja Sloveenia, et lubavad päevas riigist läbi 580 inimest.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles