Superteisipäeva võitsid Clinton ja Trump (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton toetajatele kõnet pidamas.
Hillary Clinton toetajatele kõnet pidamas. Foto: SIPA/Scanpix

Ameerika Ühendriikide niinimetatud superteisipäeval – mille jooksul otsustasid eile peetud eelvalimistel ja rahvakoosolekutel oma erakonna kandidaadi novembrikuisteks presidendivalimisteks nii vabariiklased kui demokraadid 11 osariigis ja ühel territooriumil – tegid parima tulemuse suurfavoriidid Hillary Clinton ja Donald Trump.

Mõlemad põhirivaalid, demokraat Hillary Clinton ja vabariiklane Donald Trump võtsid võidu seitsmes osariigis. Endine esileedi Clinton noppis esikoha Alabamas, Arkansases, Georgias, Tennessees, Texases, Virginias, Massachusettsis ja lisaks veel Ameerika Samoal. Trumpi saagiks jäid Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Virginia ja Vermont.

Clintoni võistleja demokraatide ridades Bernie Sanders napsas endale võidu Oklahomas, Colorados, Minnesotas ja koduosariigis Vermontis. Enne superteisipäeva peetud eelvalimistel võitis Iowas, Nevadas ja Lõuna-Carolinas Clinton ning New Hampshire'is Sanders.

Trumpi peamine konkurent, konservatiivne vabariiklane Ted Cruz võidutses samuti Oklahomas, Alaskal ning enda kodukandis Texases. Varem on teda saatnud edu vaid Iowas. Vabariiklaste kandidaatide seast mõõdukaimaks peetav Marco Rubio võitis vaid Minnesotas. Sellest hoolimata lubas ta valimisvõitlust jätkata. 

Teistest kandidaatidest tuli demokraatide hulgas Vermontis teisele kohale Ohio kuberner John Kasich, vabariiklast Ben Carsonit ei saatnud edu mitte kusagil.

Trump võitis eilsega endale 175, Cruz 89, Rubio 51 ja Ohio kuberner John Kasich 17 delegaati. Endine neurokirurg Ben Carson on saanud Virginiast kolm delegaati. 

Praeguse seisuga toetab Trumpi kokku vähemalt 257 delegaati – presidendikandidaadiks saamiseks peab see arv tõusma 1237-ni. Clintonil on vastav hulk 527 Sandersi 325 vastu.

Vaatlejate hinnangul on Trump võtnud oma viimastes sõnavõttudes varasemaga võrreldes märksa leebema tooni ning ta lubas oma erakonna ühendada. «Ma arvan, et oleme edaspidi kaasavad ja ühtsemad. Et muutume erakonnana palju suuremaks. Arvan, et me võidame novembris,» ütles kinnisvaramagnaat Floridas pärast kindlat võitu vähemalt viies osariigis.

Trumpi peamine rivaal, ülikonservatiivne Cruz ärgitas valimisõhtu kõnes Rubiot ja Kasichit kõrvale astuma ja koonduma ühe kandidaadi taha, kes suudab miljardärile väljakutse esitada.

Cruz palus neil «palvetades kaaluda» enda kampaania tulevikku. Ta on varem öelnud, et seni, kuni vabariiklased on killustunud, võib Donald Trumpist saada tõesti partei nominent, mis oleks senaatori hinnangul aga täielik katastroof.

Foto: David Zalubowski/AP
Hääletajad eile õhtul demokraatide rahvakoosolekul Colorados.
Hääletajad eile õhtul demokraatide rahvakoosolekul Colorados. Foto: David Zalubowski/AP
Vabariiklaste rahvakoosolek Colorados.
Vabariiklaste rahvakoosolek Colorados. Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Network/Sipa USA
Hillary Clinton eile õhtul toetajaid tervitamas.
Hillary Clinton eile õhtul toetajaid tervitamas. Foto: Gerald Herbert/AP
Sama teeb Texases Marco Rubio, kes on laval oma tütre ja naisega.
Sama teeb Texases Marco Rubio, kes on laval oma tütre ja naisega. Foto: USA TODAY Network/USA TODAY Network/Sipa USA
Bernie Sandersi toetajad Minnesotas.
Bernie Sandersi toetajad Minnesotas. Foto: TNS/Minneapolis Star Tribune/TNS/Sip
Donald Trump oli eile hoos juba Kentucky osariigis Louisville`is...
Donald Trump oli eile hoos juba Kentucky osariigis Louisville`is... Foto: TNS/Lexington Herald-Leader/TNS/Sipa
... kus teda kuulas andunud rahvamass.
... kus teda kuulas andunud rahvamass. Foto: TNS/Lexington Herald-Leader/TNS/Sipa
Pildikesi valijatest Virginia osariigis.
Pildikesi valijatest Virginia osariigis. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Fotod: AP/SIPA/Scanpix

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles