Bin Laden pärandas džihaadile miljoneid dollareid (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden.
Osama bin Laden. Foto: AP/Scanpix

Terrorivõrgustiku Al-Qaeda endisel juhil Osama bin Ladenil olid Sudaanis 29 miljoni dollari suurused rahavarud, mida ta soovis kasutada pühasõja rahastamiseks, seisab teisipäeval avalikustatud testamendis.

1990ndate teises pooles koostatud testament on üks dokument Ameerika Ühendriikide riikliku luureülema büroo (ODNI) äsja avalikustatud kirjade ja materjalide seast, mille konfiskeerisid USA merejalaväelased 2011. aasta mais Pakistanis Osama bin Ladeni tapmise järel tema majast.

Araabia keeles ühele joonelisele paberilehele kirjutatud bin Ladeni allkirjaga dokument kinnitab, et terrorivõrgustiku eksjuhil oli Sudaanis ligikaudu 29 miljonit dollarit, millest suurema osa sai ta oma vennalt.

«Ma loodan oma vendade, õdede ja tädide nimel, et täidetakse mu viimne tahe ning Sudaani jäetud raha kulutatakse Allahi nimel džihaadile,» kirjutas bin Laden.

Bin Laden varjus 1990. aastate alguses viis aastat Sudaani pealinnas Hartumis. ODNI ei soovinud kommenteerida, mis on praeguseks rahasummast saanud. Samuti ei selgunud, kas bin Laden on hiljem koostanud ka mõne uuema testamendi.

Avalikustatud dokumendid viitavad lisaks ka toona üha suurenevale vaenule bin Ladeni usaldusisikute ja Iraagi Al-Qaeda vahel, samuti selgub neist, et bin Laden kavandas 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute tarbeks ülemaailmset meediakampaaniat.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles