NATO kindral: Islamiriik levib põgenike seas nagu vähk (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erukindral Philip M. Breedlove 2016. aasta alguses
Erukindral Philip M. Breedlove 2016. aasta alguses Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide kindral ja NATO Euroopa vägede ülemjuhataja Philip M. Breedlove kritiseeris Euroopat vallanud rändekriisi ja ütles, põgenikemassid on kattevarjuks terroristide ja kurjategijate liikumisele.

Ühendriikide senati ees aru andes lausus Breedlove, et terrorirühmitis Islamiriik (ISIS) levib rändajate seas «nagu vähk». Grupeeringu liikmed kasutavat ära kerget võimalust maailmajakku sisenemiseks ning ähvardavat seeläbi nii Euroopa rahvaid kui ameeriklasi endid.

Breedlove lausus, et on näinud raporteid, mille järgi võib olla Euroopasse naasnud 1500 islamivõitlejat. «Ma ei hakka teile rääkima luurest,» sõnas ta, lisades: «Paljud riigid näevad, et toimub. rünnakute planeerimine.»

Samuti väitis kindral, et Venemaa kampaania Süüria presidendi Bashar al-Assadi toetuseks on probleemi ainult süvendanud. Valimatud rünnakud tsiviilsihtmärkide vastu teenivat eesmärki ajada süürlased naaberriikide ja Euroopa poole liikvele – maailmaosa ja tema üksmeele nõrgestamiseks.

Inimõiguslased on kindralit süüdistanud probleemi ülepaisutamises. «Me räägime nõeltest heinakuhjas,» lausus organisatsiooni Human Rights Watch põgenikeprogrammi direktor Bill Frelick. «See ei tähenda, et neis heinakuhjades ei leiduks ohtlikke nõelu, kuid valdavas osas me räägime inimestest, kes otsivad kaitset ja ei kanna endas halbu kavatsusi – ning kes tunnevad tegelikult tänu kõigi suhtes, kes on valmis neid aitama.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles