Leedu meedia: sõjaväekalmistutel vohavad seadusevastased Nõukogude sümbolid (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Kuigi Nõukogude sümbolid on Leedus seadusega keelatud, on sõjaväekalmistutel, koolide ja pühakodade juures näha hulgaliselt sirpe ja vasaraid, märgib ajaleht Lietuvos zinios.

Vastutavate ametkondade esindajad rõhutavad, et sirp ja vasar ning viisnurgad ja nooled jäävad okupatsiooniväe haudadele, kuni Leedu ja Venemaa valitsus suudavad leppida kokku kalmistumälestusmärkide asendamise neutraalsete vastu. Samas on läbirääkimised selles küsimuses surnud seisus.

Asekultuuriminister Romas Jarockis ütles ajaleheusutluses, et Teise maailmasõja hauad on nagu mõisad, kääpad ja muud Leedu ajaloo- ja kultuurimälestised kaitse all.

Kui Venemaaga ei õnnestu haudade korrastamise põhimõtetes kokku leppida, siis Jarockise sõnutsi lähtutakse Genfi konventsioonist, mis kohustab austama Leedu alale maetud sõjaohvreid ja mitte tegema mitte mingeid omaalgatuslikke muudatusi.

Leedu välisministeerium märkis ametlikus vastuses Lietuvos ziniosele, et sümbolite kasutamise peab sätestama Venemaa ja Leedu valitsuse leping, kuid praeguseks on sellesisulised läbirääkimised katkenud.

Venemaa ei ole 2014. aasta ettepanekutele tänini vastanud.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles