ÜRO karmistas Põhja-Korea sanktsioone (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogus täna toimunud hääletusel kiideti ühehäälselt heaks karmimad sanktsioonid Põhja-Korea vastu.

Hääletusel toetas Ameerika Ühendriikide eestvedamisel koostatud resolutsiooni ka julgeolekunõukogus vetoõigust omav Hiina Rahvavabariik. Seejuures peetakse Pekingit Põhja-Korea suurimaks toetajaks rahvusvahelisel areenil.

Täna vastu võetud resolutsioon kohustab muu hulgas kõiki ÜRO liikmesriike inspekteerima Põhja-Koreasse liikuvat ning sealt tulevat kaupa, et leida keelatud relvi või muud kaupa.

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama ütles, et resolutsioon näitab maailma kindlat, ühtset ja kohast vastust Põhja-Koreale, et viimane loobuks massihävitusrelvade programmidest.

Tegemist on vastusega Põhja-Korea hiljutisele tuumakatsetusele ning sellele järgnenud raketikatsetusele. Kas Põhja-Korea katsetas 6. jaanuaril tõepoolest vesinikupommi või mitte, pole veel selge. Küll aga on Põhja-Korea kinnitanud, et tuumarelvast nad ei loobu ning tuumakatsetusi korraldatakse ka tulevikus.

Samuti on lääneriigid kahtluse alla seadnud Pyongyangi väite, et tuumakatsetuse järel katsetatud rakett on ballistiline rakett, mis võib küüninda ka Ameerika Ühendriikideni.

Sanktsioonid

  • ÜRO liikmesriigid hakkavad Põhja-Koreasse liikuvat ning sealt tulevat kaupa inspekteerima keelatud lasti leidmiseks.
  • Põhja-Koreasse ei tohi enam vedada sütt, rauda ja rauamaaki, sest sellest saadavaid tulusid kasutatakse tuuma- ja raketiprogrammi rahastamiseks.
  • Keelatud on osta Põhja-Korea kulda, titaani ja muldmetalle ning tarnida riigile lennuki- ja raketikütust.
  • Tuuma- ja raketiprogrammiga seotud organisatsioonide ja ettevõtete arvete külmutamine, keelatakse avada Põhja-Korea pankade esindusi ja filiaale, luua ühisettevõtteid, ning kästakse sulgeda 90 päeva jooksul olemasolevad ning lõpetada nendega kõik suhted.
  • Põhja-Koreasse eksporditavate luksuskaupade nimistusse kantakse ka kallid kellad, mootorsaanid, skuutrid ja kristall.
  • 16 põhjakorealase ja 12 organisatsiooni, muu hulgas Põhja-Korea kosmoseagentuuri, lisamine musta nimekirja.
  • Kõigi ebaseadusliku tegevusega vahele jäänud Põhja-Korea diplomaatide väljasaatmine.

Allikas: BNS

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles