Põgenikud avaldasid Venemaal meelt: tahame Soome (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähis-Ida põgenikud Venemaal Murmanski regioonis Kandalakšas
Lähis-Ida põgenikud Venemaal Murmanski regioonis Kandalakšas Foto: SCANPIX

Vene meedia teatas, et põgenike jaoks on Soome piir suletud ning selle tõttu toimus eile Mumanski oblastis Kandalakšas põgenike meeleavaldus, milles nad nõudsid Soome pääsemist.

Meeleavalduse osales paarkümmend Lähis-Ida ja Aafrika päritolu inimest, kes kõik ootavad Soome pääsemist, kuid kokku on Kandalakšas umbes 100 migranti, edastab iltasanomat.fi.

Meelt avaldanud kandsid loosungeid, millel paluti Soome pääsemiseks abi.

Telekanali Murman reporteri sõnul jäi segaseks, kas põgenike protest oli suunatud Soome või Venemaa võimudele, samas protestijad teatasid, et see oli suunatud inimsmugeldajatele, kelle tõttu nad Venemaa polaaralal lõksus on.

Põgenikud sõnasid ajakirjanikele, et nad usaldasid isikuid, kes võtsid neilt raha ja lubasid aidata neid Venemaalt Soome, kuid need isikud kadusid.

Põgenike teatel on neil hakanud raha otsa lõppema ning nad ei saa tasuda enam ei hotelli ega toidu eest.

«Vene võimud küsivad, et kus mu pass on, aga ma andsin oma passi neile, kes üle piiri lubasid aidata. Ilma rahata ei saa hotellis edasi elada ja meid hakatakse välja tõstma. Ma ei tea enam, mida teha,» lausus anonüümseks jääda soovinud migrant telekanalile Murman.

Mitmed Vene telekanalid edastasid, et Soome piir on põgenikele suletud, kuid täpsemaid selgitusi selle kohta ei antud. Vene meedias spekuleeritakse, et kas see oli võimude sõnum inimsmugeldajatele või osa migratsioonipoliitikast, millega tahetakse põgenikevool kontrolli alla saada ja saabunud nende sünniriiki tagasi saata.

«Murmanski piirkonda saabunud põgenikel ei ole enam raha ega peavarju, kuid nad ei saa Venemaalt edasi liikuda Norrasse ega Soome. Soome piiri sulgemise tõttu on terved pered Kandalakšas ummikus määramata ajaks,» teatas uudisteagentuur Regnum.

Uudistelehekülg Flash Nord teatel avaldas paarkümmend põgenikku Kandalakšas meelt, kuid neil ei olnud selleks Vene võimude luba.

Osa Vene meediaallikaid edastas, et Soome on seadnud piiriületamisele kvoodi, mis on kümme migranti päevas.

Murmanski Vestnik kirjutas, et Murmanski piirkonda saabub päevas 40  - 70 uut põgenikku, kuid edasi Soome pääseb neist vaid kümme. Lehe andmetel on Kandalakšas selle tõttu olukord pingestunud.

Soome Lapimaa piirivalve teatel oli 1.märts see päev, mil Venemaa-Soome piiri ei ületanud mitte ühtegi põgenikku.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles