Sloveenia migrandilaagrist leiti Iraagist või Süüriast varastatud tuhandeid aastaid vanu kujusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopasse jõudnud migrandid Kreeka piiril.
Euroopasse jõudnud migrandid Kreeka piiril. Foto: SCANPIX

Sloveenia migratsioonilaagrist leiti tuhandeid aastaid vanu kujusid, mis on rahvusmuuseumi hinnangul varastatud kas Iraagist või Süüriast, vahendas Soome rahvusringhääling Yle eilset kohaliku politsei ametlikku teadannet.

Muuseumi asjatundjate kinnitusel on alabasteresemed ehtsad Mesopotaamia templikujud. Võimuesindajate arvates on need Iraagis ja Süürias ebaseaduslikult välja kaevatud või kuskilt ajaloomuuseumist varastatud.

Spetsialistide arvates on esemed rohkem kui 4000 aastat vanad ja maksaksid mustal turul vähemalt tuhandeid eurosid.

«Esemetel ei ole registreerimis- ega loetulumärke, mistõttu me arvame, et need on siiski välja kaevatud,» ütles muuseumi arheoloog Peter Turk raadiojaamale Radio Slovenia.

Turki sõnul olid esemed hindamisel ja seetõttu teavitati meediat leiust alles nüüd, kuigi kujud leiti juba novembris, mil üle piiride liikus iga päev tuhandeid sisserändajaid ja pagulasi ning tõenäoliselt selles kaoses esemed maha jäidki.

ÜRO hoiatas juba mullu septembris, et Süürias ja Iraagis käib arheoloogiliste paikade ning ajaloomälestiste ohjeldamatu rüüstamine ja röövimine ning seda tööstuslikes mõõtmetes.

Alates oktoobri keskpaigast on Sloveenia olnud transiitriigiks migrantide massilisele liikumisele Kreekast Austriasse ja Saksamaale. Sloveenia kontrollib 670 kilomeetrit Schengeni tsooni välispiirist. Ainult 227 migranti 470 000-st, kes on alates oktoobri keskpaigast Sloveenia kaudu liikunud, on esitanud selles riigis asüülitaotluse, teatas veebruaris siseministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles