Lähis-Ida kvartett ei saavuta edu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähis-Ida konverents tänavu suvel Berliinis.
Lähis-Ida konverents tänavu suvel Berliinis. Foto: AFP / Scanpix

Maailma eesrindlikumaid inimõigusorganisatsioone ühendav koalitsioon süüdistab nn Lähis-Ida kvartetti missiooni  nurjumises ning kutsub tungivalt suurendama jõupingutusi kestva rahu saavutamiseks selles regioonis.

 

USA, ELi, Venemaa ja ÜRO koostöös tegutseva kvarteti homse New Yorgi kohtumise eel avaldatud raportis nenditakse, et ebaõnnestumisi on mitmel rindel ning missioon on põhilises läbi kukkunud, vahendas BBC News.

Raportis hoiatatakse rahuprotsessi lagunemise eest, kui kvartett ei saavuta kiiret ja dramaatilist arengut endale kehtestatud eesmärkide suunas. Neist paljude puhul polevat praegu aga näha mingit muutust või on olukord isegi halvenenud.

Lähis-Ida kvartetile pannakse muu hulgas süüks suutmatust kõrvaldada Iisraeli kontrollpunkte palestiinlaste aladel, peatada juudiasunduste kasvamist okupeeritud aladel ning tegeleda Gaza sektori isolatsiooni probleemiga. Iisraeli pole ka karistatud asunduste laiendamise pärast, nenditakse raportis.

USA ametistlahkuva presidendi George W. Bushi administratsioon on seadnud oma eesmärgiks saavutada juudiriigi ja palestiinlaste vahel kestev rahuleping juba aasta lõpuks, kuid praegu paistab selle eesmärgi täitumine üha enam ebatõenäoline.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles