Soome migratsiooniameti katse: asüülitaotlejatele pangakaardid sularaha asemel (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Soome migratsiooniamet alustas katsega, milles asüülitaotlejad saavad elatisraha pangakontole ja neile antakse pangakaart, mitte nad ei saa sularaha nagu seni.

Migratsiooniamet viib pangakaardikatsed läbi Helsingis, Vantaas ja Pyhtääs elavate sisserännanutega, edastab Yle.

Migrandid saavad neile antud pangakaarti kasutada kogu Soomes, võttes selle abil nii automaatidest raha välja kui makstes ostude eest kauplustes.

Asüülitaotlejatele jagatavate pangakaartidega ei saa osta internetipoodidest ja selle abil ei saa saata raha välisriikidesse.

Soomes on täiskasvanud asüülitaotlejatele ette nähtud vastuvõtusumma, mille alammäär on 59,72 eurot ja ülemmäär 314, 92 eurot kuus.

Kui asüülitaotleja saab ühes kuus vähem kui 100 eurot toetusraha, siis on tal õigus saada tasuta sööke vastuvõtukeskustes.

Üksinda Soome saabunud alaealisele asüülitaotlejale on vanusest sõltuvalt nähtud ette 30 – 50 eurot abiraha ühes kuus.

Soome migratsiooniamet tahab asüülitaotlejatele pangakaartide jagamisega uurida, kas selline süsteem töötab, millised on ohud ja kas sisserännanutele see sobib.

Migratsiooniameti arvates aitab pangakaardisüsteem kulusid vähendada ja kahandada sularaha jagamisega kaasneda võivaid turvariske.

Asüülitaotlejad saavad neile antud pangakaardiga maksta kaupluses, kuid veel mitte ühistranspordis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles