Kreeka-Makedoonia piirile on kuhjunud 11 000 ootavat migranti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The refugees camp on the Greek-Macedonian border in Idomeni, Macedonia is allowing only restricted entry to refugees. At the border crossing in Idomeni a large camp with thousands of refugees has been established and new arrivals keep coming. Idomene, Greece, on March 4, 2016. (Photo by Michele Amoruso) *** Please Use Credit from Credit Field ***
The refugees camp on the Greek-Macedonian border in Idomeni, Macedonia is allowing only restricted entry to refugees. At the border crossing in Idomeni a large camp with thousands of refugees has been established and new arrivals keep coming. Idomene, Greece, on March 4, 2016. (Photo by Michele Amoruso) *** Please Use Credit from Credit Field *** Foto: Michele Amoruso/Michele Amoruso/Sipa USA

Kreeka piiril Makedooniaga ootab üha rohkem inimesi, kes enam kaua seal olla ei kannata: nad tahavad edasi reisida, kuid ei saa.

Idomeni piiripunkti ümbruses laiuvad põgenike telklaagrid, mille asukad on oodanud külma ja vihma käes edasiliikumise võimalust juba mitu nädalat. Pudelikaelaks kujunenud ala probleem iseenesest laheneda ei tõota, sest möödunud ööpäeva jooksul võttis Makedoonia Kreekalt vastu 320 Süüria ja Iraagi põgenikku –ning teiste riikide esindajatel pole erilist mõtet proovida piiri ületadagi -, kuid piirkonda kerkinud telklinnakutes ootab veel 11 000 inimest.

Tänane vaade Idomeni telklinnakule. Fotod: Scanpix
Tänane vaade Idomeni telklinnakule. Fotod: Scanpix Foto: Michele Amoruso/Michele Amoruso/Sipa USA
Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP
Foto: SCANPIX
Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

 Paljudel pole telke ning mitmed perekonnad on piiril veetnud päevi ja isegi nädalaid. Abiorganisatsiooni Piirideta Arstid (MSF) andmeil pole laagris piisavalt käimlaid ning arstid pelgavad gastroenteriidi puhangut. Umbes 40 protsenti hiigeltelkla elanikest on alla 15-aastased.

BBC sündmuskohal käinud reporterile sõnas üks laagris ootav naine, et tingimused on sedavõrd kohutavad, et ta ei tunne end isegi enam inimolendina.  

Idomeni laagris vihmakaitsemeetod.
Idomeni laagris vihmakaitsemeetod. Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX
Foto: Michele Amoruso/Michele Amoruso/Sipa USA

Ootamisest tüdinud inimeste raev lõi nädala algul lõkkele, kui migrandid üritasid okastraataega raudlattide abil maha kiskuda, kuid sel moel pääses Makedooniasse vaid paarkümmend inimest. Ülejäänud pidid tara äärest põgenema, sest Makedoonia märulipolitseinikud võtsid nad vastu pisargaasiga.

Makedoonia piirivalvurid.
Makedoonia piirivalvurid. Foto: VISAR KRYEZIU/AP
Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS/REUTERS

Kogu Kreeka peale kokku on sealsete võimude hinnangul praegu ringi liikumas 32 000 migranti.

Foto: SAKIS MITROLIDIS/AFP
Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP
Foto: Michele Amoruso/Michele Amoruso/Sipa USA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles