EL ärgitas Türgit austama meediavabadusi (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi politseinik löömas meeleavaldajat.
Türgi politseinik löömas meeleavaldajat. Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Liit kutsus täna Türgit üles austama meediavabadust pärast seda, kui riigi politsei võttis oma kontrolli alla arestitud opositsioonilise ajalehe Zaman kontori.

«EL on korduvalt rõhutanud, et Türgi peab kandidaatriigina austama ja edendama kõrgeid demokraatlikke standardeid ja praktikaid, sealhulgas meediavabadust,» teatas euroliidu välisteenistus avalduses.

Türgi kohus otsustas reedel asuda haldama Zamani ja vahetada välja selle juhid, politsei võttis sama päeva hilisõhtul lehe Istanbuli kontori oma kontrolli alla ja tõi sinna lehe uued, kohtu poolt määratud juhid.

Seda kõike on saatnud mitmesaja inimese protestid. Politsei kasutas nii reede õhtul kui ka laupäeval meeleavaldajate vastu pisargaasi.

Zaman avaldas laupäeval trotsiva tooniga numbri, hoiatades «süngeimate päevade» eest Türgi meedia ajaloos. «Põhiseadus on peatatud,» seisab ajalehe tänase numbri esikaanel.

Zamani arestimises nähakse võimude püüet piirata president Recep Tayyip Erdoğani rivaali, USA-s elava vaimuliku Fethullah Güleni mõjuvõimu.

Esmaspäeval toimub Brüsselis Türgi ja EL-i tippkohtumine, mille eesmärk on jõustada täies mahus novembris sõlmitud kokkuleppe migrandivoo piiramiseks Türgist EL-i. Brüssel on omalt poolt lubanud Türgile süüria põgenike oma territooriumil hoidmiseks kolme miljardit eurot ning liitumisläbirääkimistel uue peatüki avamist.

«Vaba, mitmekesine ja sõltumatu meedia on üks demokraatliku ühiskonna nurgakivi, mis edendab informatsiooni ja ideede vaba ringlust ning tagab läbipaistvuse ja aruandekohustuse,» seisis EL-i avalduses.

«Iga riik, eriti need, kes peavad EL-iga liitumiskõnelusi, peab tagama põhiõiguste, sealhulgas sõnavabaduse ja õiglase kohtupidamise kehtimise kooskõlas Euroopa inimõiguste konventsiooniga,» lisas EL.

«Äärmiselt mures viimaste arengute pärast Zamani ajalehe ümber, mis ohustab Türgi edusamme teistes valdkondades,» säutsus Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Johannes Hahn varem sotsiaalportaalis Twitter.

«Jätkame selle juhtumi tähelepanelikku jälgimist. Türgi peab kandidaatriigina austama meediavabadust,» sõnas volinik.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles