ÜRO peasekretär soovib Lääne-Sahara kõneluste taasavamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni sõnul andis ta korralduse oma erisaadikule Lääne-Saharas taasavada kõnelused Maroko ja Alžeeria toetatud Polisario Rinde vahel.

Polisario Rinne soovib Lääne-Sahara iseseisvumist Maroko koosseisust. Viimane peab territooriumi endale kuuluvaks ja rõhutab, et ei luba küsimärgi alla seada oma suveräänsust piirkonna üle.

Maroko annekteeris endise Hispaania koloonia Lääne-Sahara 1975. aastal ning sellele järgnes verine konflikt Alžeeria toetatava Polisario Rindega. Konflikti osapooled jõudsid 1991. aastal relvarahukokkuleppele, kuid ÜRO vahendusel toimuvatel kõnelustel regiooni tuleviku üle pole seni edu saavutatud.

Bani sõnul andis ta oma erisaadikule Lääne-Saharas Christopher Rossile korralduse taasalustada visiite regiooni ning käivitada kõnelused Rabati ja Polisario Rinde vahel. Peasekretär kohtus laupäeval ka Polisario Rinde peasekretäri Mohamed Abdelaziziga.

Reedel palus Ban konflikti lahendamiseks abi ka Mauritaanialt.

Maroko ja Polisario Rinne pole suutnud astuda «tõelisi samme ... vastuvõetava» lahenduse suunas, ütles peasekretär.

Ban teatas ka kavatsusest kutsuda kokku doonorriikide ja -organisatsioonide kohtumise põgenike toetuseks. Alžeerias elab umbes 200 000 põgenikku.

ÜRO peasekretäri peasekretäri pressiesindaja Stephane Dujarric teatas nädala alguses, et Ban külastab tänavu isiklikult Lääne-Saharat. ÜRO üritab lahendada vaidlusaluse Lääne-Sahara ja Maroko vahelist konflikti, mis kestab juba üle 40 aasta.

Ban lahkub ametist tänavu aasta lõpus ning loodab reisida enne tagasiastumist Lääne-Saharas asuvat Laayoune linna ja Maroko pealinna. Dujarrici sõnul ei jõutud Marokoga kuupäevas kokkuleppele ning nüüd toimub Bani visiit kahes etapis.

Ban kohtub sel nädalal Alžeeria lääneosas asuvas Tindoufi põgenikelaagris Lääne-Saharast pärit põgenikega ning peab kõnelusi Lääne-Sahara iseseisvuse eest võitleva liikumise Polisario Rinne esindajatega.

«Reisi teine etapp toimub tänavu aasta jooksul, mil peasekretär reisib Rabati ja Laayoune'sse,» lisas Dujarric.

Laayounes paikneb ÜRO missioon MINURSO ning seda külastasid oma ametiajal ÜRO peasekretärid Kofi Annan ja Boutros Boutros-Ghali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles