Maine'i osariigis võitis demokraatide eelvalimised Bernie Sanders (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernie Sandersi toetajad eile demokraatide eelvalimistel.
Bernie Sandersi toetajad eile demokraatide eelvalimistel. Foto: SCANPIX

USA Vermonti senaator Bernie Sanders võitis eilsed demokraatide presidendivalimiste eelvalimised Maine'i osariigis.

USA Vermonti senaator Bernie Sanders võitis eilsed demokraatide presidendivalimiste eelvalimised Maine'i osariigis.

Kui loetud olid pea kõigi kirdeosariigi valimisringkondade hääled, toetas Sandersit 64,3 protsenti valimas käinutest eksvälisminister Hillary Clintoni 35,5 vastu.

«Tänan Maine'i rahvast tugeva toetuse eest,» vahendas Sandersi kampaania avalduses senaatori sõnu. «Järjekordse kahekohalise arvu suuruse ülekaaluga võidu järel oleme võitnud suure ülekaaluga osariikides Uus-Inglismaast Kaljumägede ning Kesk-Läänest Suure tasandikuni.»

Sanders on nüüd võitnud demokraatide eelvalimised 19 osariigist kaheksas, Clintonil on kirjas 11 võitu.

«Viimase kahe päeva jooksul oleme võitnud valimiskoosolekud Maine'is - võitsime selle täna väga suure osalusprotsendiga - Nebraskas, Kansases. Kansases käis valimas rekordarv inimesi sealsete valimiskoosolekute ajaloos,» lausus Sanders telekanalile CNN.

«Mulle näib, et me tekitame töölisklassi inimeste seas elevust. Need on inimesed, kes on valmis nõudma, et meil oleks väheste asemel kõiki esindav valitsus,» ütles Vermonti senaator.

Sanders võitis nädalavahetusel peetud demokraatide eelvalimised neljast osariigist kolmes, ent Clintonil on parteikongressi eel delegaatide arvestuses endiselt suur edumaa. Clintonil on hetkeseisuga 1123 delegaadi toetus Sandersi 484 vastu. Demokraatide presidendikandidaadiks saamiseks on vaja koguda 2383 delegaati.

Demokraatide presidendikandidaadid Hillary Clinton (vasakul) ja tema rivaal Bernie Sanders eile Michigani osariigis. Foto: SCANPIX
Demokraatide presidendikandidaadid Hillary Clinton (vasakul) ja tema rivaal Bernie Sanders eile Michigani osariigis. Foto: SCANPIX Foto: Reuters / Scanpix


Tuline teledebatt

«Clinton on toetanud pea kõiki katastroofilisi kaubandusleppeid, mille korporatiivne Ameerika on kirjutanud,» ründas Sanders demokraatide soosikut Michigani osariigis Flintis eile õhtul peetud ja tuliseks kujunenud debatil.

Eksvälisminister tõrjus kriitikat ja süüdistas omakorda Sandersit autotööstusele, mis on Michiganis tähtis tööandja, päästmisele suunatud keskvalitsuse abipaketi vastu hääletamises.

«Ma hääletasin autotööstuse päästmise poolt. Tema hääletas raha vastu, mis päästis autotööstuse. Minu hinnangul on see suur erinevus,» ütles Clinton.

Sanders andis mõista, et Clinton räägib abipaketist Wall Streetile, kus mõned tema sõbrad hävitasid selle majanduse.

«Palun vabandust, aga mina räägin,» ütles Sanders teravalt Clintoni sekkumiskatset tõrjudes. «Kui te kavatsete rääkida, siis rääkige palun kogu lugu,» ütles Clinton omakorda.

Debatti toon muutus ajapikku tsiviliseeritumaks ning endine esileedi võrdles seda läinudnädalase vabariiklaste debatiga, mida iseloomustasid isiklikud rünnakud.

«Võrrelge selle debati sisu sellega, mida te nägite eelmisel nädalal vabariiklaste laval,» ütles Clinton.

Eksvälisminister võttis sihikule ka vabariiklaste presidendikandidaadiks pürgijate seas juhtpositsioonil oleva Donald Trumpi.

«Donald Trumpi kitsarinnalisus, hirmutamine ja hooplemine ei lähe ameerika rahvale peale,» kinnitas ta. «Ma teen demokraatide presidendikandidaadina kõik endast oleneva kampaania läbiviimiseks, mille üle te saate uhked olla. Ma ei kavatse tegeleda sopaloopimisega isiku vastu, kelle nad kandidaadiks valivad,» ütles Clinton.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles