Video: Taani telekanal jäädvustas salaja imaami skandaalseid esinemisi (5)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Taani telekanal TV2 jäädvustas salaja Århusi Grimhøjvej mošees toimunut, kaasa arvatud seda, et imaam soovitas abielurikkujad kividega surnuks loopida.

Taani TV2 avaldas nüüd salaja filmitud videost lõike nimetatud mošees toimunud ettekannetest, mille tõttu lahvatas skandaal, edastab The Local.  

Esimeses avalikusse jõudnud videol on näha ja kuulda, kuidas imaam Abu Bilal Ismail õpetab, kuidas karistada naisi abielurikkumise eest.

«Kui abielus või lahutatud naine hoorab, tuleb ta kividega surnuks loopida. Kui abielluv naine ei ole neitsi, siis tuleb teda piitsutada,» teatas imaam.

Imaami sõnul tuleb ka meessoost abielurikkujad kividega surnuks loopida ehk rakendada sama karistust, mis on range islamiga maades.

Imaami arvates tuleks ka Euroopa islamikogukondades kasutada mõrva ja tapmise puhul karistusena «silm silma ja hammas hamba eest».

«See, kes tapab moslemi, sellelt tuleb samuti elu ära võtta. Ka kõik islamiusust taganejad tuleb silmagi pilgutamata tappa,» lausub imaam salaja tehtud videol.

Taani meediaväljaanded kirjutasid hiljem , et imaam Islamil olevat oma seisukohavõttude lõpuks öelnud, et kuna Taani on kristlik riik, siis ei kehti islami sharia seadus, mis nimetatud asju õigeks peab.

TV2 teisel videol esineb Grimhøjvej mošees külalisimaam Kopenhaagenist, kelle arvates peaks naised kasvatuslikel eesmärkidel oma lapsi regulaarselt peksma.

«Õed ja vennad, kartke Allahi ja õpetage oma lapsed õigesti palvetama. Nad peavad seda oskama juba seitsmeaastaselt ja kui nad ei taha õppida koraanis kirjapandut, siis tuleks neid, kes ei taha palvetada, hakata kümneaastasena peksma,» teatas Kopenhaageni imaam.

Århusi Grimhøjvej mošee sai rahvusvaheliselt kuulsaks 2014. aasta sügisel, kui imaam teatas, et pooldab äärmusrühmitust Islamiriik. 2015. aasta jaanuaris aga teatati sellest mošeest, et Taani moslemid loodavad Islamiriigi sõjalist edu ja nende ideede levikut.

Grimhøjvej mošee teatel võis Taani TV2 avaldada salavideod, kuid nad ei ole oma seisukohtadega rikkunud Taani seadusi.

Lisati, et Taani moslemitel on õigus oma usule ja arusaamadele, kuid nad ei riku sellega Taanis kehtivaid usu- ja moraalireegleid.

Taani võimud on teinud katseid sulgeda skandaalne Grimhøjvejni mošee, kuid seni ei ole see õnnestunud. TV2 avalikustatud videote tõttu tõstatasid poliitikud uuesti selle mošee probleemi.

Lisaks poliitikutele uurivad mošees toimunut ka Taani justiitsminister Søren Pind ja politsei.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles