Tuneesia väed tapsid Liibüa piiri lähistel 35 mässulist (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuneesia eriväelased.
Tuneesia eriväelased. Foto: AFP/SCANPIX

Tuneesia julgeolekujõud tapsid Liibüa piiri lähedastes kokkupõrgetes vähemalt 35 äärmuslast, hukkusid veel seitse tsiviilisikut ja kümme julgeolekujõudude liiget, teatasid võimud täna.

«Politsei ja armeeüksused tapsid 35 terroristi ja võtsid kinni seitse pärast seda, kui politsei ja rahvuskaardi kontrollpunktid ning armeekasarmu langesid Ben Guerdanes relvastatud terroristide rühma koordineeritud rünnakute alla,» teatasid Tuneesia kaitse- ja siseministeerium ühisavalduses.

Valitsuse avalduses öeldi, et kokkupõrkes sai surma ka seitse tsiviilisikut ja 11 Tuneesia julgeolekujõudude liiget.

Relvastatud isikud ründasid Ben Guerdane linna esmaspäeva koidikul ning relvakokkupõrked jätkusid ka õhtul. Tuneesia sulges piiri Liibüaga ning Tuneesia sise- ja kaitseminister reisisid linna käimasoleva operatsiooni juhtimiseks.

Avalduses ei omistatud rünnakut ühelegi rühmitusele ja keegi pole rünnaku korraldamise eest veel vastutust võtnud. Mitmed äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) seostatud veebilehed kirjutasid, et kokkupõrgetes osalevad ISi võitlejad.

Peaminister Habib Essid ütles hiljem, et rünnaku eesmärgiks oli luua Ben Guerdanes «Daeshi emiraat», kuid Tuneesia sõja- ja julgeolekujõud suutsid ettevõtmise nurjata. Daesh on ISi araabiakeelne hüüdnimi.

«Tegemist on pretsedenditu, kavandatud ja organiseeritud rünnakuga, mille tõenäoliseks eesmärgiks oli võtta see ala enda kontrolli alla ja kuulutada välja uus emiraat,» ütles Tuneesia president Beji Caid Essebsi.

Eelmisel nädalal surmasid julgeolekujõud viis salaja piiri ületanud äärmuslast.

Tuneesia väed on viidud piirialadel kõrgendatud valmisolekusse seoses teadetega, et äärmuslased on tulnud üle Liibüa piiri pärast USA 18. veebruari õhurünnakut Liibüas asuvale Islamiriigi (IS) väljaõppelaagrile, kus sai surma kümneid Tuneesia äärmuslasi.

Eelmise aasta juunis sai pühasõdalaste rünnakus Tuneesia Sousse kuurordis surma 38 välisturisti, sealhulgas 30 britti. Mullu märtsis tapsid pühasõdalased Tunise Bardo muuseumi juures 21 turisti ja ühe politseiniku.

Džihadistid on kasutanud Liibüas ära võimuvaakumit, mis on kujunenud pärast kauaaegse diktaatori Muammar Gaddafi kukutamist 2011. aastal. Nad on rajanud riiki mitmeid baase, muu hulgas Sabratha piirkonnas Tripoli ja Tuneesia piiri vahelisel alal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles