Netanyahu loobus Valgele Majale üllatuseks kohtumisest Obamaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Foto: SCANPIX

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu loobumine kohtumisest USA presidendi Barack Obamaga tuli Valgele Majale üllatusena, teatas eile Washington.

Obama nõuniku sõnul soovis Iisraeli valitsus korraldada Obama ja Netanyahu kohtumist Washingtonis 17. või 18. märtsil ning Valge Maja teatas kahe nädala eest, et viimane kuupäev sobib neile.

«Ootasime pikisilmi kahepoolse kohtumise võõrustamist ning olime väga üllatunud, kui meediasse ilmusid teated, et peaminister otsustas kutse vastuvõtmise asemel visiidist loobuda,» ütles USA riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja Ned Price.

«Väited, et peaministri ajakavva mahutamine polnud võimalik, on valed,» lisas Price.

Obama suhted Netanyahuga on olnud pikka aega jahedad.

Lahkhelide üheks põhjuseks on juulis Iraani ja suurriikide vahel allkirjastatud tuumalepe, mis tõi kaasa oma julgeolekule ohtu nägeva Iisraeli teravad väljaütlemised nii enne kui pärast kokkuleppe sõlmimist.

Jahedates suhetes on oma osa ka Iisraeli parempoolse peaministri sõprus USA vabariiklastega, kellelt ta lootis toetust Iraani tuumaleppe peatamiseks. Suhetele ei tulnud kasuks Netanyahu kõne möödunud aastal Ühendriikide kongressis, mida ta ei olnud Valge Majaga kooskõlastanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles