Soome meteoroloog: juuni on jahe, õige suvi algab juuli lõpul

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Soome meteoroloog Markus Mäntykannas andis oma blogikirjutises soovitusi suviseks puhkuseajaks, teatades et Soomes ja lähiriikides on juuni veel jahe ja õige suvi saab hoo sisse alles juuli teises pooles.

Ta ei soovita teha puhkusega algust jaanipäeva paiku, sest siis võivad olla üsna sügisesed ilmad ja sadada, edastab iltasanomat.fi.

Jahe ja keskmisest madalamad temperatuurid olevat hoolimata sellest, et päikese mõju on siis suurim.

«Tõeline suvi koos soojusega saab alguse alles üks kuu pärast jaanipäeva, samas aga päikesetunde jääb vähemaks ja sademete hulk kasvab,» teatas meteoroloog.

Mäntykannase andmetel on juuni suvekuudest kõige päikeselisem, kuid samas kuiv ja keskmisest jahedam. Keskmisest kõrgema temperatuuriga päeva peaks juunis olema 4 – 5 ning vihma on siis võrreldes juuli ja augustiga vähem, samas on hallaoht.

Meteoroloogi teatel on hea puhkuseilm juuli teises pooles ja juuli lõpul võib tulla isegi lühiajaline kuumalaine, mis võib kesta umbes ühe nädala.

Juulis on päike intensiivne ja UV-kiirgus suur, mille tõttu tasuks end liigse päikese eest kaitsta.

Mis puudutab augusti, siis peaks väga palavaid ilmu samuti olema, kuid mitte pikaajalist kuumalainet.  Augustiks ennustatakse, et siis sajab vähem kui juulis, kuid sajupäevi siiski jätkub.

Augustiks on merevesi piisavalt soojenenud, et ujumas käia, kuid järvede vesi on hakanud siis juba jahtuma.

Globaalsest kliimasoojenemisest hoolimata on tulemas tavaline põhjamaine suvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles