USA eelvalimistel saatis edu Clintonit ja Trumpi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidukas Donald Trump Michigani eelvalimiste heast tulemusest teada andmas.
Võidukas Donald Trump Michigani eelvalimiste heast tulemusest teada andmas. Foto: SCANPIX

USA presidendivalimiste eelvalimistel saatis eile demokraatide seas edu eksvälisminister Hillary Clintonit ja vabariiklaste leeris ärimagnaat Donald Trumpi.

Clinton võitis Mississippi osariigis suurelt Vermonti senaatorit Bernie Sandersit. Kui loetud oli 86 protsenti häältest, toetas Clintonit 83 protsenti valijast Sandersi 16 vastu.

Clinton on Mississippis kindlustanud vähemalt 21 delegaadi toetuse 36-st.

Michigani osariigis juhib Sanders 50 protsendiga Clintoni 48 vastu, kui loetud on 81 protsenti häältest.

Demokraadid kinnitavad presidendikandidaadi juulikuisel parteikongressil ning nominatsiooniks läheb vaja 2383 delegaadi toetust.

Clintonil on praegu 1155 delegaati Sandersi 502 vastu.

Vabariiklaste seas kuulutasid televõrgud Mississippis ja Michiganis võitjaks Trumpi. «Tänan sind Mississippi!» säutsus miljardär Twitteris. «Tänan sind Michigan,» kordas miljardär hiljem tänusõnu.

Kui loetud on 86 protsenti häältest, on Trump kogunud Mississippis 48 protsenti häältest Texase senaatori Ted Cruzi 36 vastu. Michiganis juhib Trump 37-protsendise toetusega Ohio kuberneri John Kasichi 25 vastu, kui loetud on 81 protsenti häältest.

Trump ütles pärast eelvalimiste võitu kahes osariigis, et mitte kunagi pole kulutatud rohkem raha millelegi, kui tema kandidatuuri nurjamisele. «Neil ei läinud hästi,» ütles Trump konkurentide kohta. «Täna tegi hea tulemuse vaid üks inimene: Donald Trump,» sõnas ta.

Trump võidab Mississippis vähemalt 21 ja Michiganis 20 delegaati, Kasich saab Michiganist 15 ja Cruz 12 delegaadi toetuse.

Vabariiklased selgitavad eelvalimiste võitja teisipäeval välja veel Idaho ja Hawaii osariikides. Neljas osariigis on teisipäeval kokku kaalul 150 delegaati.

Trumpil on üldarvestuses koos 428 delegaati, järgnevad Cruz 315, Florida senaator Marco Rubio 151 ja Kasich 52 delegaadiga. Vabariiklaste kongress kinnitab juulis presidendikandidaadiks 1237 delegaati kogunud kandidaadi.

Clinton on nüüdseks võitnud demokraatide eelvalimised 21 osariigist 12 ja Trump vabariiklaste eelvalimised 22 osariigist 14.

Cruz on kutsunud Kasichit ja Rubiot kõrvale astuma, et Trumpi vastasleer saaks koonduda ühe kandidaadi taha. Kasich ütles teisipäeval, et on rahul oma esinemisega Michiganis ja loodab võtta järgmisel nädalal koduosariigis Ohios valimisvõidu.

Teisipäeval nigelalt esinenud Rubio loodab päästa oma kampaania järgmisel teisipäeval võiduga koduosariigis Floridas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles