Kim Jong-un ähvardab: Põhja-Korea suudab nüüd paigaldada raketile tuumalõhkepea

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÕhja-Korea ametlik uudisteagentuuri KCNA avaldas 4. märtsil foto riigi liidrist Kim Jong-uni uut tüüpi raketisüsteemi katsetust inspekteerimas.
PÕhja-Korea ametlik uudisteagentuuri KCNA avaldas 4. märtsil foto riigi liidrist Kim Jong-uni uut tüüpi raketisüsteemi katsetust inspekteerimas. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni sõnul on riigi teadlased kohandanud tuumalõhkepea ballistilisele raketile paigaldamiseks ja loonud sellega tõelise heidutuse, vahendas täna riigimeedia.

«Tuumalõhkepead kohandati ballistilistele rakettidele paigutamiseks sobivasse suurusesse,» vahendas ametlik uudisteagentuur KCNA Kimi sõnu kohtumisel tuumatehnikutega. «Seda võib nimetada tõeliseks tuumaheidutuseks.»

«Mida tugevamaks muutub meie tuumalöögivõimekus, seda võimsamaks muutub meie heidutus agressiooni ja tuumasõja vastu,» lausus stalinistliku riigi liider.

Kim toonitas, et tegemist on termotuuma-seadmetega. Põhja-Korea on varem teatanud, et katsetas 6. jaanuaril vesinikupommi, ehkki rahvusvaheline kogukond peab seda tuumakatsetuseks.

Põhja-Korea on korduvalt ähvardanud Washingtoni USA mandriosa ründamisega mandritevahelise ballistilise raketiga (ICBM), ent ekspertide sõnul ei ole Pyongyangil seni õnnestunud saavutada läbimurret tuumalõhkepea kohandamisel ballistilisele raketile paigutamiseks vajaliku suuruseni ega välja arendada töötavat ICBM-i.

Põhja-Koreal arvatakse olevat mõned algelised tuumapommid, ent puuduvad selle täpsed sihtmärgini toimetamise vahendid.

«Põhja-Korea tuumaprogramm on eksisteerinud piisavalt pikka aega, et võiks olla võimalik stsenaarium, mille kohaselt on neil ballistilisele raketile mahtuv miniatuurne tuumalõhkepea,» ütles Middlebury Instituudi Rahvusvaheliste uuringute Põhja-Korea tuumaprogrammi ekspert Melissa Hanham.

«Ma ei tea, kas nad suudavad seda raketti ka kuigi hästi sihtida ning mis selle tegevusraadius võiks olla, ent seda väidet ei saa hooplemiseks pidada,» lausus ta.

Korea poolsaarel on pinged haripunktis seoses Pyongyangi hiljutiste tuuma- ja raketikatsetuste ning esmaspäeval alanud Lõuna-Korea ja USA iga-aastaste ühisõppustega.

Põhja-Korea ähvardas esmaspäeval Ühendriike ja Lõuna-Koread ennetava tuumalöögiga. Kim kordas täna ähvardust, hoiatades, et Põhja-Korea ei kõhkle kunagi ennetavat tuumalöögi andmast vastuseks USA ja selle liitlaste mis tahes katsele õõnestada Pyongyangi riiklikku suveräänsust tuumariigina.

ÜRO kehtestas vastuseks Pyongyangi katsetustele riigile viimase 20 aasta karmimad sanktsioonid. Kommunistlik riik on nimetanud seda osaks USA juhitavast vandenõust kukutada jõuga Kimi režiim.

«Kimi märkusi tuleks näha tsüklilise, sõjaka keelekasutuse kontekstis, mida Põhja-Korea kasutab aastast aastasse, eriti ÜRO sanktsioonide kontekstis," ütles Hanham. «Tema märkused ja riigimeedias avaldatud fotod tõstavad sõnumi esile: meil on tuumarelv ja te peate meid austama.» 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles