Al-Qaeda plaanib mürgitada USA toidukohtasid ja hotelle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe New Yorgi kooli salativalik.
Ühe New Yorgi kooli salativalik. Foto: SCANPIX

Terrorirühmituse Al-Qaeda Araabia poolsaare haru (AQAP), mis ehitas oktoobris avastatud printeritesse peidetud pakipommid, kahtlustatakse söögikohtade ja hotellide mürgitamise planeerimises USAs.

CNNi andmetel teatasid sellest sisejulgeolekuministeeriumi ametnikud. Hiljem kinnitas ministeerium, et taolisest võimalusest teatakse juba mitu kuud, kuid konkreetseid plaane USA-le teada pole. Tegemist olevat pigem võimaliku taktika arutamisega, mille kohaselt mürgitataks ritsiini ja tsüaniidiga Rootsi laudasid ja salativalikuid USA toidukohtades ja hotellides.

Tänavu on USAs korraldatud ka selleteemaline õppus.

«Tõepoolest on nad avalikult juba üle kümne aasta teatanud oma kavatsusest viia läbi ebaharilikke rünnakuid ja AQAP propaganda on viimase aasta jooksul sarnaseid vihjeid edastanud,» sõnas sisejulgeolekuministeeriumi pressiesindaja Sean Smith, lükates ühtlasi ümber konkreetsed kahtlused.

Toidu mürgitamise plaane peavad aga mitmed eksperdid väga tõenäoliseks.

«Seda on lihtsam teha kui pommi lennukisse saada või luua keerulist bioloogilist relva, mida õhu kaudu pihustada saaks,» sõnas sisejulgeolekuekspert Randall Larsen. «See on väga lihtne ja keskkooli bioloogiaklassis saadud teadmistega võid luua midagi sellist, mis probleeme tekitaks. Restoraniomanikud ja inimesed peavad teadma võimalikust ohust.»

Samas ei peeta tsüaniidi ja ritsiini Larseni sõnul massihävitusrelvaks, kuigi ained võivad inimesi tappa.

Toidu mürgitamine pole USA-le võõras. 1984. aastal mürgitasid ühe Oregoni kultusgrupi liikmed salatibaarid salmonellaga, lootuses mõjutada samal päeval toimunud kohalikke valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles