Itaalia immigrandid maksavad 600 000 itaallase pensioni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia pensionärid kohvikus.
Itaalia pensionärid kohvikus. Foto: SCANPIX

Väljaspoolt Euroopa Liitu Itaaliasse tulnud sisserändajad maksavad 600 000 itaallase pensioni jagu sotsiaalmaksu, öeldakse rändekriisi kulusid käsitlevas raportis.

ELi mittekuuluvatest riikidest saabunud immigrandid asutavad ligi viiendiku Itaalias registreeritud ettevõtetest, näitavad andmed juriidilisest aastaraamatust 2015, mis avalikustatakse neljapäeval.

Ülevaate koostas rahandusminister Pier Carlo Padoani personaliülem, kohtunik Roberto Garofoli.

Garofoli arvutas ministeeriumi andmeid kasutades välja, et immigrandid maksid Itaalias sotsiaalmakse umbes kaheksa miljardit eurot, aga said pensionide ja muude toetuste näol vaid kolm miljardit.

Tekkinud vahe võimaldaks maksta 600 000 inimesele aasta otsa pensioni, märkis ta ja kutsus pragmaatilisele diskussioonile immigratsioonikulude ja -tulude üle.

Väljaspoolt ELi Itaaliasse tulnud immigrandid maksid ka 6,8 miljardit eurot tulumaksu ja neile kuulub 18,1 protsenti 2014. aastal Itaalias registreeritud uutest ettevõtetest.

Valdavalt noorte uusimmigrantide positiivne panus Itaalia vananeva ühiskonna ülalpidamisse kahandab aga oluliselt viimaste aastate rändekriis. 2014.- 2015. aastal tuli Itaaliasse üle 320 000 migrandi ja varjupaigataotleja, kellest enamik päästeti Liibüa ranniku lähedal paatidest.

Rändetulvaga toimetulekule kulus Garofoli sõnul 2015. aastal 3,3 miljardit eurot.

Itaalias on ametlikel andmetel pisut alla 60 miljoni elaniku, nende hulgas 5 miljonit elamisloaga mittekodanikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles