Tšehhi luure hoiatab venelaste kihutustöö eest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Tšehhi pealinnas Prahas protesteerimas selle vastu, et osa raketikilbist ehitataks Tšehhi pinnale.
Meeleavaldajad Tšehhi pealinnas Prahas protesteerimas selle vastu, et osa raketikilbist ehitataks Tšehhi pinnale. Foto: Reuters / Scanpix

Vene agendid tegutsevad värske luureraporti väitel aktiivselt selle nimel, et tekitada tšehhide seas USA raketitõrjesüsteemi vastaseid meeleolusid.

 

Tšehhi julgeolekuinfo teenistuse (BIS) tänavuses raportis räägitakse «aktiivsetest meetmetest», mis on seotud plaaniga paigutada riigi pinnale ameeriklaste raketikilbi elemente, vahendas AFP.

Vene luureteenistused üritasid muu hulgas juba mullu luua kontakte ja imbuda meediasse, kodanikuühiskonda ja poliitilistesse institutsioonidesse, mis «avaldavad mõju avalikule arvamusele», märgitakse dokumendis. Praegu on luuretegevus aga jõudmas «eriti kõrge intensiivsuse tasemele».

Raportis leitakse, et laiemas kontekstis on selle eesmärgiks luua muljet, nagu oleks Euroopas praegu ELi ja NATO patronaaži all toimumas natsismi rehabiliteerimine ja Nõukogude Liidu rolli eitamine natsismi alistamisel.

USA kaitseminister Robert Gates kirjutas alles eelmisel nädalal oma Tšehhi kolleegi Vlasta Parkanová alla kokkuleppele, mis avab tee USA vägede paigutamiseks endisesse idabloki riiki, et hoida töös ehitatavat raketitõrjeradarit.

 

 

Tšehhide seas läbi viidud avaliku arvamuse uuringud näitavad samal ajal, et ameeriklaste projekti vastu on kohaliku elanikkonna seas suur vastuseis. Sõlmitud lepingute jõustumiseks peab need aga kinnitama ka parlament.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles