ISISe lekkinud dokumendid reetsid tuhanded välisvõitlejad (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Saksamaa luure kätte jõudsid terroriühenduselt Islamiriik (ISIS) lekkinud dokumendid, milles tuuakse nimeliselt ära kümned tuhanded aasta 2013 lõpu seisuga rühmitise heaks sõdinud välisvõitlejad.

Süüria opositsioonilise uudisportaali Zaman al-Wasli andmeil leidub võitlejate seas 40 riigi kodakondseid – neist veerand Saudi Araabiast ja ülejäänud enamuses Tuneesiast, Marokost ja Egiptusest. Väidetavalt kuulub värvatute hulka ka vähemalt mitu tosinat britti ja ka käputäis ameeriklasi.

Lekkinud dokumendid arvatakse pärinevat ühest Süüria piirilinnast ning nad kujutavad endast küsimustikke, mille iga liituda soovija peab täitma. Kokku on küsimusi 23, muuhulgas soovitakse teada nime, sünnikohta- ja aega, kodulinna, telefoninumbrit, haridust ja veregruppi. Saksa meedia väitis, et värbajatelt küsitakse ka seda, kas neil on varajasem kogemus džihaadiga ning kas nad on valmis hakkama enesetapupommitajateks.

Saksamaa siseminister Thomas de Maizière kinnitas, et andmed on ehtsad ning neist on uurimise ja kohtuotsuste jaoks märkimisväärset abi. Ametnikud ei täpsustanud, kuidas nad materjalid enda valdusesse said.

Brittide Sky News teatas üleeile, et ka nende kätte on jõudnud andmed 22 000 võitleja nimedega. Need olevat toodud neile mälupulgaga ning info olevat varastanud üks endine Vaba Süüria Armee võitleja, kes hiljem ISISes pettus. Kuuldavasti leiduvat nimekirjas rohkelt isikuid, mis varem polnud julgeolekujõududele tuttavad. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles