Ülejooksik paljastas ISISe saladused

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Terrorirühmitises ISIS pettunud endine liige andis Briti ja Saksamaa luureteenistustele dokumendid, milles on rohkem kui tuhat Lähis-Idas äärmusrühmitusega liitunud välisvõitleja nime. Samuti kirjeldas ta üksikasjalikult nende värbamist.

Võitlejanimi, ema neiupõlvenimi, haridustase, eelmine töökoht ja veregrupp – need on mõned küsimused ankeedil, mis lükatakse ette igale välismaalasele, kes soovib ühineda ISISega. Teada tahetakse ka liituja eelistusi, kas ta soovib end pommi õhkides ohverdada või teenida nn tavalise sõdurina. Samuti päritakse taotleja eelneva kogemuse kohta seoses džihaadiga.

Kokku on seesuguseid täitmist vajavaid lahtreid 23, avalduse esitanud vabatahtlikud pärinevad aga 51 riigist. Neist suur osa pole varem luureagentuuride huviorbiiti sattunud, kirjutas France24. Üldse sisaldab allika toodud varamu 22 000 ISISe siseelu käsitlevat dokumenti.

Ankeedinäidised veebis avaldanud Süüria opositsioonilise portaali Zaman al-Wasli andmeil on ligi veerand kõigist liitunuist pärit Saudi Araabiast ning ülejäänud põhiliselt Tuneesiast, Marokost ja Egiptusest. Euroopa riikidest on kõige rohkem vabatahtlikke Prantsusmaalt, järgnevad Saksamaa ja Ühendkuningriik. Neli olevat pärit Ameerika Ühendriikidest ja kuus Kanadast, kirjutas Independent. Dokumente uurinud ekspertide sõnul on andmed kogutud ajavahemikus 2013. aasta novembrist detsembrini.

«See on ISISe värbamisprotsessile suur löök, sest dokumendid ei paljasta ainult organisatsiooniga liituvaid inimesi, vaid ka nende radikaliseerumise ja transpordiga seotud võrgustikke,» kommenteeris Independentile Nottinghami ülikooli terrorismi uuriv õppejõud Afzal Ashraf. «Iga värvatav teab nüüd, et väga tõenäoliselt ta avastatakse ning järgnevad väga tõsised tagajärjed. See ei tekita just eriti suurt enesekindlust.»

Ashraf lisas, et ilmselt järgnevad sellisele prohmakale ISISe sees nüüd sisepinged ja puhastuslained. «See tekitab suurel hulgal segadust. Need on ISISele väga pika aja jooksul halvimad uudised,» sõnas Ashraf.

Väidetavalt smugeldas info üle Süüria piiri välismaailma keegi endine ISISe võitleja, kes oli selle varastanud rühmitise sisejulgeoleku tagant. Andmed salvestas ta mälupulgale. Ehkki info tõelevastavus ootab veel lõplikku kinnitust, paistavad andmed olevat autentsed.

Saksamaa siseminister Thomas de Maizière ütles, et dokumendid on tõelised ning aitavad kaasa kiiremale ja selgemale uurimistööle ning rangemate vanglakaristuste määramisele, vahendas Guardian. «Meie arust on väga tõenäoline, et need on päris dokumendid,» sekundeeris ka Saksa luureteenistus BKA.

Briti eriluureteenistuse MI6 endine üleilmse terrorismi vastaste operatsioonide direktor Richard Barrett ütles telekanalile Sky News, et saagi väärtust on raske üle hinnata. «See on tõeline kullaauk, tohutu tähtsusega info, ning pakub huvi väga paljudele inimestele, eriti julgeoleku- ja luureteenistustele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles