Schröder hoiatas läänt Venemaaga sõdimise eest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa ekskantsler Gerhard Schröder (vasakul) praeguse keskkonnaministri Sigmar Gabrieliga ootamas energiakonverentsi algust Berliinis.
Saksa ekskantsler Gerhard Schröder (vasakul) praeguse keskkonnaministri Sigmar Gabrieliga ootamas energiakonverentsi algust Berliinis. Foto: Reuters / Scanpix

Saksamaa endine liidukantsler Gerhard Schröder hoiatas Gruusia võtmise eest NATO ridadesse, kuna see võivat viia relvakonfliktini Venemaaga.

Moskva poliitilise juhtkonnaga sõprussidemeid eviv Schröder tunnistas muu hulgas, et ta on vapustatud lääneriikide ühepoolsest lähenemisest Venemaa tegevusele eelmisel kuul puhkenud konflikti ajal, vahendas Reuters.

Saksa ekskantsleri arvates peab aga igaüks, kes tahab tuua Gruusia allianssi, teadma Thbilisi praeguse juhtkonna «ettearvamatu loomuse» ja ameeriklaste toetusel Venemaa suhtes aetava «ümberpiiramispoliitika» valguses seda, et NATO võib sattuda konflikti.

«Tuleb avalikult välja öelda, mida tähendaks – nii ajalooliselt kui ka tuleviku suhete arengu jaoks – saksa sõdurite osalemine sellises konfliktis,» hoiatas Berliinis täna energiakonverentsil esinenud Schröder.

Saksa sotsiaaldemokraatide kunagine liider oli küll seda meelt, et Euroopa peab kindlustama oma energiavarustust, kuid pidas õigemaks läheneda sellele multilateraalselt, kaasates ka Venemaa.

 «Kavatsused… muuta energiapoliitika NATO ülesandeks on absurdsed ja viivad meid erakordselt keerulisse julgeoleku- ja välispoliitilisse olukorda,» oli ta kriitiline.

 Saksamaa impordib veidi alla poole tarbitavast maagaasist Venemaalt ning ekskantsleri hinnangul on oluline sealt lähtuvaid energiatrasse uuendada ja laiendada. Samuti on ta juba varem Euroopa Liidule tungivalt soovitanud jätkata strateegilist partnerlust Moskvaga.

Schröder ise kuulub praegu Läänemere gaasijuhet rajada kavatseva Saksa-Vene konsortsiumi Nord Stream juhtkonda. Tema sõnul võib loobumine koostööst Venemaaga tähendada Euroopale mõjukuse kadu.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles