Brasiilia prokurörid esitasid ekspresidendile süüdistuse rahapesus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prokurörid Jose Carlos Blat, Cassio Roberto Conserino ja Fernando Henrique de Moraes Araujo.
Prokurörid Jose Carlos Blat, Cassio Roberto Conserino ja Fernando Henrique de Moraes Araujo. Foto: Andre Penner/AP

Brasiilia São Paolo osariigi prokurörid esitasid kolmapäeval ekspresident Luiz Inácio Lula da Silvale rahapesusüüdistuse.

Mõjuvõimsat vasakpoolset endist riigijuhti süüdistatakse muu hulgas São Paolo osariigi rannakuurordis luksusliku rannamaja omanduse varjamises, ütles osariigi prokuratuuri allikas. Lula väitel ei kuulu maja talle.

«Teda süüdistatakse omandi varjamises seoses rannamajaga Guarujás,» ütles anonüümsust palunud allikas. «Deklareerimata vara omamine on ebaseaduslikest allikatest raha pesemise vorm,» lisas ta.

Prokuratuur avaldab rohkem üksikasju süüdistuse kohta neljapäeval pressikonverentsil, teatas prokuratuur.

Kohtuasja jätkumiseks peab kohtunik süüdistuse ametlikult heaks kiitma.

Valitseva Töölispartei asutaja Lula oli Brasiilia president aastatel 2003-2011. Seejärel aitas ta presidendiks oma mantlipärija Dilma Rousseffi.

Politsei kuulas Lula varem sel nädalal korruptsioonikahtlusega seoses üle.

Brasiilia parlamendi alamkoja spiikrit Eduardo Cunhat teavitati esmaspäeval, et alamkoja eetikakomisjon asus uurima tema tegevusi seoses korruptsioonijuurdlusega.

Cunha seisab ülemkohtus silmitsi ka korruptsiooni- ja rahapesusüüdistusega, mille keskmes on riiklik naftafirma Petrobras ja seda ümbritsev korruptsiooniskandaal. Väidetavalt võttis spiiker 5 miljonit dollarit altkäemaksu.

Petrobrasi skandaalis kahtlustatakse ebaseaduslikus tegevuses 39 isikut, nende seas naftafirma endisi direktoreid ja ehitusfirmade juhte, kes moodustasid võrgustiku, mis pesi väidetavalt 3,8 miljardit USA dollarit. Rahasumma kõrvaldati uurijate sõnul Petrobrasist ülepaisutatud lepingutega, mis läks meeleheaks korrumpeerunud poliitikutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles