Wałęsa: ma ei olnud riigivõimude agent (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lech Wałęsa .
Lech Wałęsa . Foto: AFP/SCANPIX

Poola endine president Lech Wałęsa kinnitas intervjuus, et ta ei tegutsenud sotsialistliku Poola Rahvavabariigi ajal riiklike võimude informandi ja salaagendina.

Opositsioonilise Solidaarsuse liider ja külma sõja järgse Poola esimene president ütles, et talle ette heidetavad kunagised suhted julgeolekuametnikega olid vaid osa tema tööst ametiühingute aktivistina. «Ma ei ole oma elu jooksul kellegi järel luuranud. Ma ei ole võtnud raha. Tõestan seda kõike. Olen palganud advokaadid,» lausus riigimees Guardianile.

Süüdistused Wałęsa aadressil pole uued – need on elustatud võimuloleva presidendi Jarosław Kaczyński kampaania raames puhastada süsteem poliitilistest rivaalidest ja kommunistliku minevikuga seotud tegelastest. Rünnak 1983. aasta Nobeli rahupreemia laureaadi vastu on ärritanud samas mitmeid poolakaid, kes on pidanud Wałęsa kaitseks miitinguid.

«Sel ajal oli mul kaks valikut,» rääkis Wałęsa väljaandele. «Üks oli mitte rääkida, mitte proovida midagi lahendada ning seega ignoreerida Bezpiekat (sotsialistliku Poola luureteenistus). Teine tee, mille valisin, oli rääkida, arutada, veenda ning minna võiduka lõpuni.»

«Kui saaksin oma elu korrata, ei muudaks ma ühtegi asja,» kinnitas 72-aastane poliitik oma esimeses avalikus sõnavõtus pärast süüdistuste uuesti pinnale kerkimist möödunud kuul. 

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles