Põhja-Korea andis käsu uuteks tuumakatsetusteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: AFP/SCANPIX

Põhja-Korea liider Kim Jong-un andis täna käsu viia läbi veel tuumakatseid, teatas riiklik uudisteagentuur.

Katsetes on kavas kasutada uuendatud lõhkepäid, mille olemasolu on Pentagon kahtluse alla seadnud.

Põhja-Korea on korduvalt ähvardanud Washingtoni USA mandriosa ründamisega mandritevahelise ballistilise raketiga (ICBM), ent ekspertide sõnul ei ole Pyongyangil seni õnnestunud saavutada läbimurret tuumalõhkepea kohandamisel ballistilisele raketile paigutamiseks vajaliku suuruseni ega arendada välja töötavat ICBM-i.

Põhja-Korea tulistas neljapäeval idaranniku vetesse kaks lühimaa ballistilist raketti, suurendades veelgi pingeid Korea poolsaarel. Lisaks ähvardasid võimud neljapäeval likvideerida kõik ühisprojektidesse paigutatud Lõuna-Korea firmade varad.

Korea poolsaarel on pinged haripunktis seoses Pyongyangi hiljutiste tuuma- ja raketikatsetuste ning esmaspäeval alanud Lõuna-Korea ja USA iga-aastaste ühisõppustega.

Lühimaarakettide väljatulistamine on Põhja- Korea provokatiivsete žestide seas küllaltki tavapärane.

Nädala eest tulistas stalinistlik riik merre kuus lühimaaraketti vastuseks ÜRO Julgeolekunõukogus vastu võetud karmidele sanktsioonidele.

Põhja-Korea ähvardas esmaspäeval Ühendriike ja Lõuna-Koread ennetava tuumalöögiga. Riigijuht Kim Jong-un kordas kolmapäeval ähvardust, hoiatades, et Põhja-Korea ei «kõhkle kunagi ennetava tuumalöögi andmast» vastuseks USA ja selle liitlaste mis tahes katsele õõnestada Pyongyangi riiklikku suveräänsust tuumariigina.

ÜRO kehtestas vastuseks Pyongyangi katsetustele riigile viimase 20 aasta karmimad sanktsioonid. Kommunistlik riik on nimetanud seda osaks USA juhitavast vandenõust kukutada jõuga Kimi režiim.

Kim teatas kolmapäeval, et Põhja-Korea teadlased on välja töötanud tuumalõhkepea ballistilisele raketile paigaldamiseks ja loonud sellega «tõelise heidutuse».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles