Afganistani migrant: ma poleks pidanud Saksamaale tulema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanist ja Süüriast pärit migrandid Kreekas poseerimas.
Afganistanist ja Süüriast pärit migrandid Kreekas poseerimas. Foto: SIPA/Scanpix

Afganistanist pärit migrant rääkis Raadio Vaba Euroopale antud intervjuus oma kogemusest: kui inimsmugeldajad poleks talle valetanud ilusa elu kohta Euroopas, poleks ta kodumaalt lahkunudki.

«Olime kuulnud sõpradelt kuulujutte, et elu Euroopas on mugav, heade töökohtade ja võimalusega saada hea haridus,» jutustab 25-aastane Arian. Pea pool aastat pärast Saksamaale saabumist on ta jõudnud tõdemuseni, et kaubitsejad toidavad meeleheitel rahvast valede ja väärkujutelmadega. «Smugeldajad ütlevad inimestele, et kodakondsus on neile garanteeritud. Aga see kõik on vale.»

Kabulist pärit Arian liigitub majandusmigrantide alla: kategooria, mida arvatakse moodustavat Euroopasse rännanud umbes 200 000 afgaanist ligi poole. Nende võimalused parema elu otsingutel on süveneva ja rangema kontrollipoliitika taustal aina ahtamad.

«Kui ma oleksin teadnud, kui ohtlik on teekond Euroopasse ja kui ebakindel on elu Saksamaal, poleks ma üldse lahkunudki,» ütleb Arian nüüd.

Berliinis töötav migratsioonispetsialist Rainer Ohliger kommenteeris, et Afganistanist pärit migrantide vastuvõtmisprotsent oli jaanuarikuus 47.

«Kui 47 protsenti neist said tunnustatud, võib oletada, et ülejäänutel on teised põhjused – peamiselt majanduslikud,» sõnas Ohliger. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles