Saksa meedia: lekitatud ISISe saladused sisaldasid Pariisi ründajate omi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISISe võitlejad.
ISISe võitlejad. Foto: SCANPIX

Meediale lekitatud äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) džihadistide andmed sisaldasid kolme isiku nime, kes olid novembrikuiste Pariisi terrorirünnakute taga, vahendas Saksa meedia eile.

Tuhandete ISISe registreerimisdokumentide seast leiti ka Samy Amimouri, Foued Mohamed-Aggadi ja Omar Ismail Mostefai omad, teatasid ringhäälingufirmad NDR ja WDR ning Müncheni ajaleht Süddeutsche Zeitung.

Need kolm meest tapsid relvade ja lõhkeainevestidega 13. novembril Pariisis Bataclani kontserdimajas 90 inimest. Sel päeval sai Prantsuse pealinnas terrorirünnakutes surma kokku 130 inimest.

Saksa uurijate sõnul on võimud saanud 22 000 dokumendist andmeid mitme tuhande ISISe võitleja kohta.

Dokumentide saamisest teatas neljapäeval Briti telekanal Sky News. Nendeni jõudis mälupulk džihadistide aadresside, telefoninumbrite ja andmetega pereliikmete kohta. Kirjas on ka veregrupid, ema neiupõlvenimed, šariaadi mõistmise tase ja andmed varasemate kogemuste kohta.

Sky Newsi teatel on osa pühasõdalastest juba varasemast tuntud, kuid isikuandmed on ka seni tundmatute võitlejate kohta, kes elavad kirjade järgi Euroopa Liidus, Kanadas, Ühendriikides, Aafrikas ja Lähis-Idas.

Saksa politsei ütles neljapäeval, et nendeni on jõudnud samalaadsed dokumendid ja suure tõenäosusega on need ehtsad. Mõned asjatundjad väljendasid siiski kahtlust ja manitsesid ettevaatusele.

Saksa meedia sõnul on paberites kaudseid viiteid Pariisi rünnakute korraldajale Abdelhamid Abaaoudile, kes värbas vanu sõpru ja teisi endale appi rünnakuid läbi viima.

29-aastane Prantsuse kodanik Omar Mostefai lasi end Bataclani saalis õhku, tema isik tuvastati sõrmejälgede põhjal. Teine enesetapja oli 28-aastane Samy Amimour, kes töötas varem Pariisi Drancy eeslinnas bussijuhina. Kolmas mees oli 23-aastane Foued Mohamed-Aggad Strasbourgist.

Saksa siseminister Thomas de Maiziere ütles uudisteagentuurile dpa, et kõnealused materjalid annavad võimudele parema võimaluse ISISega võidelnud isikute leidmiseks ja kohtu alla andmiseks.

Teisipäeval viie aastaseks saav Süüria konflikt on nõudnud üle 270 000 inimelu ja sundinud ümber asuma miljoneid. Süürias kehtib alates 27. veebruarist relvarahu, mis ei laiene äärmusrühmitusele Islamiriik (ISIS) ja terrorivõrgustiku Al-Qaeda harule Al-Nusra Rinne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles