Türgi opositsiooniliider: Euroopa ei pea kinni oma väärtustest ja reeglitest (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgist Kreeka Lesbose saarele jõudnud migrandid.
Türgist Kreeka Lesbose saarele jõudnud migrandid. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu ja Türgi vahel sõlmitav kokkulepe rikub inimõigusi, ütles Türgi peamise opositsioonierakonna liider Kemal Kılıçdaroğlu.

«Anname neile (ELile - toim) kuus miljardit eurot ja las nad võtavad endale kõik [Türgis viibivad] süürlased, afgaanid ja pakistanlased,» ütles sekulaarse ja sotsiaaldemokraatliku Vabariikliku Rahvaerakonna (CHP) juht Kılıçdaroğlu, viidates ELi ja Ankara vahel peetavatele läbirääkimistele, mille sisuks on anda Türgile varem kokku lepitud kolmele miljardile eurole lisaks veel sama palju.

«Millised süürlased nad võtavad? Ülikooli lõpetanud ja väljaõppinud töötajad. Nad ütlevad: «Vahet pole, mida te ülejäänutega teete.»,» jätkas Kılıçdaroğlu ja lisas. «See on ennekõike inimõigustevastane. Sellise lepingu sõlmimine on inimlikkuse vastu äärmiselt lugupidamatu. Minu arvates pole eurooplased olnud ka moraalsed.»

Ööl vastu teisipäeva Brüsselis toimunud ELi ja Türgi tippkohtumise järel tehtud avalduses avalikustas EL viiest peamisest punktist koosneva plaani. Esiteks viia ELi kulul tagasi kõik Türgist Kreeka saartele liikuvad uued ebaseaduslikud migrandid. Iga tagasi võetud süürlase kohta asustatakse Türgist ELi ümber teine süürlane.

Teiseks tühistada Türgi kodanikele kehtestatud viisanõuded hiljemalt 2016. aasta juuni lõpuks. Kolmandaks kiirendada Türgile lubatud kolme miljardi euro väljamaksmist ning kaaluda lisaraha andmist, kusjuures täpset summat ei nimetatud.

Neljandaks avada Türgiga liitumisläbirääkimistel uued peatükid võimalikult ruttu. Viiendaks teha koostööd Türgiga mis tahes ühises ettevõtmises, mille eesmärk on parandada humanitaarolukorda Süürias.

ELi riigipead ja valitsusjuhid arutavad ettepanekuid tuleval nädalal Brüsselis toimuval ülemkogul. Kriitikud, inimõiguslased aga ka näiteks ÜRO on aga taolist ümberasustamisplaani kritiseerinud.   

«Selle otsusega peavad eurooplased Türgit puhvertsooniks Euroopa ja Lähis-Ida vahel,» märkis Kılıçdaroğlu. «Selle kokkuleppega ei pea Euroopa kinni oma enda väärtustest ja reeglitest.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles