Välisminister: Assadi lahkumine on Süüria valitsuse jaoks punane joon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad
Süüria president Bashar al-Assad Foto: SCANPIX

President Bashar al-Assadi lahkumine on Süüria valitsuse jaoks punane joon, ütles välisminister Walid Muallem täna.

«Me ei kavatse läbi rääkida kellegagi, kes tahab arutada presidendiametit...Bashar al-Assad on meie jaoks punane joon, süüria rahva omand,» ütles Muallem Damaskuses pressikonverentsil.

Genfis peaksid esmaspäeval jätkuma veebruari alguses katkenud rahukõnelused valitsuse ja peavoolu opositsiooniühenduse Läbirääkimiste Ülemkomitee (HNC) vahel.

HNC teatas eile  läbirääkimistel osalemisest ja kordas pikaajalist nõudmist, et Süüria presidendil Bashar al-Assadil pole kohta tulevases valitsuses.

Muallemi sõnul on läbirääkimiste eesmärk moodustada ühtsusvalitsus, mis määraks seejärel ametisse komitee uue põhiseaduse koostamiseks või kehtiva konstitutsiooni muutmiseks.

«Seejärel korraldatakse referendum, et süüria rahvas saaks selle üle otsustada,» lausus Süüria esidiplomaat.

Teisipäeval viie aastaseks saav Süüria sõda on nõudnud üle 270 000 inimelu ja sundinud ümber asuma miljoneid. Süürias kehtib alates 27. veebruarist relvarahu, mis ei laiene äärmusrühmitusele ISIS ja terrorivõrgustiku Al-Qaeda harule Al-Nusra Rinne.

Relvarahu on üldjoontes pidanud, ent siiski on esinenud üksikuid rikkumisi. Reedel teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus viie inimese hukkumisest valitsusvägede õhurünnakus Aleppo linnale.

«Me pühendusime vaenutegevuse peatamisele alates 27. veebruarist ja oleme endiselt sellele pühendunud, ent meil on seaduslik õigus vastata tulele ja seda ei saa pidada rikkumiseks,» lausus Muallem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles