Poolakad protestivad konstitutsioonikohtu reformi vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Varssavis.
Meeleavaldus Varssavis. Foto: SCANPIX

Suur rahvahulk kogunes täna Varssavis konstitutsioonikohtu hoone ette, et avaldada meelt valitsuse sammude vastu, mis on riigi kõrgeima kohtu töö halvanud.

Opositsioonierakonna Nowoczesna korraldatud protestiaktsiooniga avaldatakse kohtule toetust ja nõutakse konservatiivselt võimuerakonnalt Seadus ja Õiglus (PiS) muudatuste tühistamist, sest need on võtnud kohtult võime valitsuse tegevust kontrollida.

Suurim meeleavaldus korraldati pealinnas Varssavis põhiseaduskohtu hoone ees, kust marsiti presidendipalee juurde. Rongkäigu esiosas kõndinud protestijad kandsid plakatit toome tagasi põhiseadusliku korra.

Konstitutsioonikohus otsustas sel nädalal, et tema toimimist pärssivad muudatused on põhiseadusvastased, kuid otsus ei jõustu, kui valitsus seda ametlikus väljaandes ei avalda.

Valitsuse pressiesindaja Rafał Bochenek andis täna teada, et kohtuotsuse avaldamist kavas ei ole.

Konstitutsioonikohtu kaitseks astuti välja ka Wrocławis ja Poznańis.

Euroopa Nõukogu Veneetsia komisjon teatas reedel, et Poola konstitutsioonikohtu reformid õõnestavad riigi demokraatiat. Kohtuotsuse avaldamisest keeldumine on vastuolus õigusriigi põhimõtetega ja süvendab põhiseaduslikku kriisi veelgi.

Bochenek ütles, et komisjoni arvamus saadetakse parlamenti, et kõik poliitilised jõud võiksid selle üle otsustada.

Mitu päeva peaministri kantselei ees meeleavaldusi korraldanud vasakpoolne partei Üheskoos plaanib korraldada laupäeva õhtul põhiseaduse avaliku lugemise.

Ehkki Poola demokraatia olukorra üle on muret avaldanud nii USA kui ka Euroopa Liit, kinnitab valitsus, et demokraatia pole ohtu sattunud.

«Demokraatiaga on kõik väga hästi,» ütles peaminister Beata Szydło valitsuse ametnik Beata Kempa hiljuti. «Me ei saada politseid kuulidega rahva vastu. Neil on lubatud siin oma vaateid avaldada.»

Detsembris vastu võetud muudatused sisaldavad reeglit, mis nõuab põhiseaduskohtult juhtumite menetlemist kronoloogilises järjekorras, sedamööda, kuidas asjad on kohtusse jõudnud.

Teine muudatus ütleb, et otsuse jõustumiseks peab seda toetama kahekolmandikuline enamus, varem oli nõutud lihthäälteenamus. Teine muudatus nõuab otsuse jõustumiseks 13 kohtuniku kvoorumit.

Muudatused on kohtu tegevuse halvanud, enam ei ole võimalik seada juhtumeid tähtsuse järjekorda ega kontrollida uusi seadusi, mille võimuerakond on läbi surunud.

Seadus ja Õiglus (PiS) võitis oktoobrikuised parlamendivalimised lubadusega Poolat põhjalikult muuta. Erakond lubas teha rohkem vaeste heaks ja toetada traditsioonilisi katoliiklikke väärtusi. Muudatused kohtu töös on PiSi sõnul vajalikud eelmise valitsuspartei Kodanikeplatvormi mõju kaotamiseks, sest tegu olevat korrumpeerunud ja ülbe erakonnaga, mis täitis riiklikud ametikohad ebaausalt, et säilitada mõjujõud ka pärast võimult lahkumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles